péntek, március 29Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Tankönyvellátás 2014/15

Az eddig megszokottól eltérően idén nem tartunk központi tankönyvvásárt iskolánkban.
Ennek többek között az az oka, hogy a tanulók több mint háromnegyede az iskolától kölcsönbe kapja a tankönyvet. Idén tehát az első és második osztályosok, a nagycsaládosok (3 vagy annál több gyermekkel rendelkezők – megfelelő igazolás birtokában), illetve a XVI. kerületi állandó lakosok nem fizetnek a tankönyvekért, hanem azokat a tanév végéig az iskolakönyvtárból fogják kölcsönözni.

A másik ok, ami miatt változtatni kényszerülünk, az az, hogy az egyes tankönyvcsomagok helyszíni felbontása, könyvtári könyvekkel való kipótolása, a hiányok ellenőrzése annyira sok időt vesz igénybe, hogy nagyon meghosszabbítaná a sorban állást. A kapkodás miatt pedig megnő a hibalehetőségek száma.

Az Önök dolga a tankönyvekkel kapcsolatban a következő lesz:

– Ha jogosultak az ingyenes tankönyv-kölcsönzésre:

az emelt összegű családipótlék-igazolás bemutatása az ebédbefizetés alkalmával, vagy legkésőbb az augusztusi bankszámlakivonat kézhez vétele után az iskola gazdasági irodájában. Aki szeptember 15-éig nem mutatja be az igazolást, annak a tankönyvcsomagot ki kell fizetnie.

– Ha nem jogosultak ingyenes tankönyvre:

a tankönyvcsomag befizetését igazoló bizonylat, illetve bankszámlakivonat bemutatása az ebédbefizetés alkalmával, vagy legkésőbb az ELSŐ TANÍTÁSI NAPON. Előírás szerint csak azoknak a tanulóknak adhatjuk oda a tankönyveket, akik kiegyenlítették a számlájukat. Mivel az augusztusi banki átutalások igazolását csak szeptemberben kapják kézhez, ajánlott a KELLO-tól kapott csekken befizetni a tankönyvek árát – így elkerülhető, hogy gyermeküknek napokig vagy hetekig ne legyen felszerelése.

A tankönyveket a gyerekek az első tanítási napon, osztályfőnöküktől fogják megkapni. Azok, akik fizettek a tankönyvekért, teljesen új példányokat fognak kapni (aki az ebédbefizetéskor nem igazolta a tankönyvek árának befizetését, az a gyermekkel küldje el az igazolást az első nap, mert csak akkor viheti haza a könyveket). Akik viszont a fent felsorolt okok miatt „ingyenes tankönyvellátásra” jogosultak, részben új, részben használt tankönyveket fognak kézhez kapni. Elképzelhető, hogy lesz olyan „ingyenes” tanuló, aki bizonyos könyvből használtat kap, míg egy másik ugyanabból egy újat. Ennek az az oka, hogy nem biztos, hogy ugyanannyi használt példány maradt az elmúlt évből, mint amennyire idén szükség van. Kérjük, ezt vegyék tudomásul, hiszen ezek a könyvek nem az Önökéi, hanem az iskola tulajdonát képezik.

Emiatt kérjük, hogy Önök is hívják fel gyermekeik figyelmét arra, hogy a tankönyvekre nagyon kell vigyázni, hiszen ezekért Önök anyagi felelősséggel tartoznak, és a tanév végén hibátlanul és hiánytalanul vissza kell szolgáltatniuk.

A gyerekek által hazavitt tankönyvcsomagokat otthon is ellenőrizzék, és ha valamilyen eltérést tapasztalnak a számlához (fizetős tanulók esetén) vagy a szállítólevélhez (ingyenes tanulók esetén) képest, akkor ezt az első szülői értekezlet alkalmával jelezzék. A szállítóleveleket feltétlenül hozzák magukkal a szülői értekezletre!

A tavalyi évben nagyon sok hibásan összeállított tankönyvcsomagot kaptunk. A hiányok pótlása néhány esetben több hónapig is eltartott. Reméljük, idén nem fognak ilyen – tőlünk teljesen független – hibák előfordulni, és rendben megkezdhetjük az új tanévet.

Még egyszer összefoglalva a határidők:

– augusztus 15-éig a tankönyvcsomagok árának befizetése

– augusztus utolsó hetében az igazolások bemutatása az irodában

– szeptember 1. – tankönyvcsomagok átvétele

– szeptember első hete – átvételi elismervények aláírása a szülői értekezleten

– szeptember 15-ig a hiányzó igazolások bemutatása az irodában