péntek, március 29Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

OSZK hírlevél – Múzeumok Éjszakája – Bogát hy Mihály színész pályája – Filmplakátok a negyvenes években – Rákóczi-induló – Tárlatvezetések az Arany János-kiállításon


Feladó: oszk.hu <honlap@oszk.hu&gt;
Elküldve: 2017. június 23. 9:25
Címzett: Tyukász Tamás
Tárgy: [OSZK hírlevél] Múzeumok Éjszakája – Bogáthy Mihály színész pályája – Filmplakátok a negyvenes években – Rákóczi-induló – Tárlatvezetések az Arany János-kiállításon

 

Kedves Barátunk!
2017. június 23.
Holnap várunk a Múzeumok Éjszakáján! – Aranyalap

Rendezvény
2017. június 24. 18 órától éjfél után 1 óráig
A pincétől a padlásig

Sétáljon az emlékezet aranyalapját őrző nemzeti könyvtárban! Nézze meg Arany János-kiállításunk kincseit, köztük a Toldi-trilógia, a Tetemrehívás és más Arany-művek kéziratát. Ismerkedjen meg Arany szobrászával, Stróbl Alajossal, s megtekintve a magyar hangosfilm aranykorát bemutató kiállításunkat, hallgassa meg a Hot Jazz Band kapcsolódó koncertjét és Vivaldi híres A négy évszak című művét a Budapesti Kamarazenekar előadásában! Licitáljon kincsekre aukciónkon és sétáljon elemlámpával raktárainkban! Várja önöket a Shakespeare hősei utáni Szentivánéji hajsza, egy mindez idáig lappangó Ady-kézirat és a magyar rajzfilm aranykorának zenéje, a Pom Pomtól a Nagy Ho-Ho-Ho-Horgászig!
Finom falatok, fagylalt és kézműveskedés – földgömbragasztás, corvinamotívumos kirakójáték és Arany-minikönyv készítése!

További részletek

Bogáthy Mihály befejezetlen életrajza

Könyvbemutató
2017. június 29., 17 óra 30
V. emeleti 516-os terem

A Verrasztó Gábor által lezárt és dokumentumokkal kiegészített „befejezetlen életrajzban” igazi kalandregényt olvashatunk Bogáthy Mihály színészről, az 1956-os amerikai emigráció fontos szereplőjéről (akinek összes valódi és álneve lelepleződik a kötet lapjain). Bogáthy emlékei úgy hömpölyögnek a véletlenek sodrában, mintha fiktív történetről volna szó, pedig dehogyis! Szereplőink hétköznapi emberek, a középpontban egy színész áll, akinek fordulatos sorsa a legköznapibb 20. századi magyar biográfia lehetne.

További részletek

A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Kiállítás
2017. október 7-ig
VI. szinti Ars Librorum Kiállítótér

A plakátokat szemlélve nyomon követhető, hogy a filmkészítők és a korabeli plakátkészítő művészek hogyan kívántak kedvet csinálni egy-egy filmhez. Ebben az időszakban az volt az uralkodó nézet, hogy elsősorban a filmben szereplő színészek nagyméretű portréival lehet eladni egy filmet. Ahogy a kiállításhoz készült kötetből is kiderül: „Teljesen mindegy volt, hogy milyen volt a film, ha Jávor Pál vagy Karády Katalin rajta volt a plakáton, a néző bement”.

További részletek

Rákóczi-indulók

Új online tartalom

A magyar nemzet sokáig legfontosabb zenei szimbólumának számító, a reformkor idején született és több nagyszerű zeneszerző feldolgozása által tartósan népszerűvé váló Rákóczi-induló az 1848–49-es szabadságharc bukását követően csak 1859-ben hangozhatott fel ismét nyilvánosan.
Az angol nyelven is elérhető tematikus honlapunk a zenemű történetéről nyújt rövid áttekintést a Rákóczi-nótától az 1860-as években sorra megjelenő feldolgozásokig, kiemelt figyelmet fordítva a legfontosabb 19. századi hangszeres feldolgozásokra, Erkel Ferenc, Liszt Ferenc és Hector Berlioz zeneműveire, valamint a Zeneműtárunkban őrzött szerzői kéziratos partitúrákra és különböző kiadásokra.

További részletek

Arany János-kiállítás

Tárlatvezetés
Csütörtökön és szombaton 16 órakor
V. emeleti Nemzeti Ereklyetér

Az Arany János-kiállításon a nyári időszakban minden csütörtökön és szombaton 16 órakor tartunk szakvezetést érdeklődő látogatóink részére. Ezen alkalmakkor a tárlatvezetést 10 fő megjelenésekor tudjuk biztosítani. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén a csoportvezetes@oszk.hu e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.