péntek, március 29Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

OSZK hírlevél Javított változat – Orientalisták az OSZK-ban; Őszi ARANYlás Parti Nagy Lajossal és Molnár Krisztina Ritával; KönyvTÁRlat – Játékos évad; Magyar Október; A reformáció könyvespolca; 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?

 

 

From: oszk.hu [mailto:honlap@oszk.hu]
Sent: Tuesday, October 10, 2017 9:18 AM
To: Tyukász Tamás <igazgato@neriiskola.hu&gt;
Subject: [OSZK hírlevél] Javított változat – Orientalisták az OSZK-ban; Őszi ARANYlás Parti Nagy Lajossal és Molnár Krisztina Ritával; KönyvTÁRlat – Játékos évad; Magyar Október; A reformáció könyvespolca; 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?

 

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

Kedves Barátunk!
2017. október 9.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2017. október 11. 17 óra
V. szinti Díszterem

A keresztesek nyomába eredünk, misztikus koránmagyarázatok után kutatunk és az iszlám etika kérdésköreit boncolgatjuk az OSZK őszi kultúrtörténeti előadássorozatán. A Kelet-kutatás legfrissebb eredményeiről számolnak be a téma kutatói az orientalizmus korszerű ismereteit bemutatva. Az előadások és beszélgetések a szakma, valamint a nagyközönség számára is érdekfeszítő információkat nyújtanak a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről.
Októberi vendégünk Dr. Hajnal István ny. habilitált egyetemi docens, aki Sí’iták és aszaszinok címmel tart előadást.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Őszi ARANYlás Parti Nagy Lajossal és Molnár Krisztina Ritával

Tárlatvezetés és irodalmi játék
2017. október 13. 18 óra: Parti Nagy Lajos exkluzív tárlatvezetése az Arany János-kiállításon
2017. október 13. 18.30: Arany 200 – Szószövés Molnár Krisztina Rita költővel
V. szinti Ereklyetér, VI. emeleti Manuscriptorium és Díszterem

Parti Nagy Lajos költő exkluzív tárlatvezetést tart az Arany János-kiállításunkon. A tárlat vizsgálja az Arany János-i költészet hatását, amelynek keretében 200 kortárs költő, író reflektált Arany költészetére, többek között Parti Nagy is. A vezetéssel egy időben Molnár Krisztina Rita költő „Szószövésre” várja az érdeklődőket. Az íróműhelyben olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miként lehet megragadni és leírni gondolatokat, érzéseket, élményeket, hangulatokat; hogyan lehet szavakba önteni egy dallamot, egy tájat, egy tárgyat; és hogy mi módon lehet megtalálni a megfelelő formákat és kifejezéseket.
A programra előzetes regisztráció szükséges a jelentkező pontos nevének és életkorának megadásával a pr@oszk.hu e-mail címen.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.KönyvTÁRlat – Játékos évad

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. október 19. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Játék a nyelvben, a mesében, a zenében, a színházban, a sportban, az irodalomban és a televíziós kvízekben. A játék az idei témája az OSZK kultúrtörténeti rendezvénysorozatának, a KönyvTÁRlatnak. Az egyes alkalmak előadásai során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy hogyan jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. A havonta jelentkező sorozat vendégei: Nádasdy Ádám, Rudolf Péter, Berecz András, Lackfi János, Vitray Tamás és Ókovács Szilveszter.
Az évadnyitó októberi rendezvényen Veszelszki Ágnes nyelvész keresi a választ arra a kérdésre, hogy milyen az ember. Az előadást követően Bodrogi Gyula színművész nyújt betekintést a nyelv játékos bugyraiba.
Az estek ebben az évadban is három részből állnak: egy 45–50 perces előadásból, egy 20–30 perces művészi produkcióból és egy 10 perces dokumentumismertetésből, mely az OSZK gyűjteményéből kerül elő.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Magyar Október

Múzeumpedagógia
2017. október 19. és 20. Előzetes bejelentkezés alapján.
Jelentkezés

A Történeti Interjúk Tárának kulisszái mögé nézhetnek be a fiatalok októberben, ahol két múzeumpedagógiai programmal hozzuk közelebb hozzájuk az 1956-os eseményeket. Az 1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban című foglalkozáson kiderül, hogy a Szabad Európa Rádiónak milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, és a rádió egykori életébe is betekintést engedünk berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül.
Az Egy évszázad mozgóképeken című programon közel 100 év Magyar Filmhíradói kerülnek a középpontba. Részleteket mutatunk egy évszázad híradóiból: a némafilm korától egészen 1991-ig, az utolsó moziban vetített filmhíradóig. Majd egymással összehasonlítva megnézzük, hogyan változik a híradók tematikája, látványvilága, terjedelme, funkciója.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.A reformáció könyvespolca. Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából

Konferencia
2017. október 16. 9.30-tól 16 óráig
VI. emeleti Díszterem

A reformáció könyvespolca – Reprezentatív kiadványok Magyarországon a reformáció korából címmel rendez konferenciát a reformáció 500. évfordulója tiszteletére az Országos Széchényi Könyvtár. Az OSZK és más nagy történeti könyvtárak állományából mutatnak be az előadók kiadás-, könyv-, kötéstörténeti vagy tartalmi szempontból olyan nyomtatványokat, nyomtatványsorozatokat és kéziratokat, amelyeknek szimbolikus vagy reprezentatív szerepük volt a magyarországi és európai reformáció történetében. Ilyenek pl. az egyes főúri családok mecénási szerepével készült reprezentatív kiadványok, a legjelentősebb zsoltáros- és énekeskönyvek, prédikációs kötetek, elmélkedő és imádságos könyvek, katekizmusok, hitvallások. A rendezvény ideje alatt kamarakiállításon látható néhány azok közül a kiadványok közül, amelyekről az előadások szólnak.
A könyvtár a konferencia napján zárva tart, ezért az épület a gyorslift folyosójáról nyíló személyzeti bejáraton keresztül közelíthető meg.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?

Szakmai nap
2017. október 13. 10 órától 13 óráig
VI. emeleti Díszterem

404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? címmel szakmai napot tartunk a közgyűjtemények online tartalmainak archiválásával kapcsolatos feladatáról. Az első két órában négy vitaindító előadás hangzik el, melyeket kötetlen beszélgetés követ az elhangzott témákról, az előadók részvételével. A rendezvény iránt érdeklődőktől kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék Visky Ákos László kollégánknak a visky.akos.laszlo@oszk.hu e-mail címen.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.