csütörtök, március 28Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

ingyenes segédlet pedagógusoknak


Feladó: Bodnár Katalin <bodnar.katalin@mme.hu&gt;
Elküldve: 2017. május 8. 16:49
Tárgy: ingyenes segédlet pedagógusoknak

 

Tisztelt Intézményvezető!

Szeretném figyelmébe ajánlani az elmúlt évek fejlesztéseit, amit a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hozott létre. A fejlesztések segíthetik a pedagógusok nevelő munkáját, tanórákra való felkészülését, vagy a foglalkozások, tanórák, szakkörök élményszerűbbé tételét.

A legkisebbekre gondolva létrehoztuk a www.csipogo.hu gyermekhonlapunkat. Számos témát dolgoztunk fel „gyereknyelven” illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. Olyan érdekes kérdésekre keressük a választ a honlapon, hogy mitől madár a madár, miért színesek a tollaik, miért vonulnak. A madarak menüpont alatt megismerkedhetünk a fecskékkel, gólyákkal, és az idei év madarával, a tengeliccel is. A letölthető anyagok között http://www.csipogo.hu/letolthetoanyagok a Madártávlat folyóiratunk Csipogó rovatából válogathatunk, ha színezőkre, kézműves ötletekre, játékos feladatokra van szükségünk. Ezek letölthető pdf formátumú dokumentumok.

Szintén a kicsikre gondolva született meg a „Sas és az ember” című mesénk e-book formában, amely bemutatja a parlagi sasokra leselkedő veszélyeket és a védelmi lehetőségeket  (http://www.mme.hu/legkisebb-gyerekek-reszesei-lehetnek-parlagi-sasok-vedelmenek). A mese ingyenesen letölthető táblagépre és okostlelefonra iOS operációs rendszerhez az App Store-ból: https://goo.gl/nLz9fd és androidos operációs rendszerhez a Google Play áruházból: https://goo.gl/kaaCNd .

A nagyobb korosztály már az okostelefonok világában él, éppen ezért szerettünk volna olyan ingyenes és hasznos alkalmazásokat létrehozni (Android és iOS) amelyek „kivezeti” a gyerekeket a természetbe és a készülékük segítségével élményszerűen tudnak új ismeretekre szert tenni. A Madárhatározó (http://www.mme.hu/madarhatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas) mobiltelefonos alkalmazás hazánk 157 leggyakoribb madárfaját tartalmazza. A látott madarak beazonosítását 269 illusztráció és 203 hang segíti. A Kétéltű- és hüllőhatározó applikáció (http://www.mme.hu/keteltu-es-hullohatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas) a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre mindkét alkalmazás esetében a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, tudásunk tesztelésére pedig a „Játék” funkció.

A pedagógusok munkáját segítheti a www.mme hu honlap Tudástár menüpontjában található Magyarország madarai (http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai ) és Magyarország kétéltűi és hüllői (http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok) aloldalak, amelyek folyamatosan frissülnek állomány adatokkal, ezen túl pedig fotók, videók és hangok teszik változatossá a fajok szakmai leírását.  A Natura 2000 területeket bemutató (http://www.mme.hu/natura2000-teruletek) aloldalon megtalálhatók a területkezeléssel kapcsolatos dokumentumok, továbbá a kijelölés alapjául szolgáló fajok, élőhelyek.

Honlapunk letölthető anyagai között http://www.mme.hu/letoltheto_anyagok konferenciák anyagai, év madara plakátok, Natura 2000 óvodai, iskolai módszertani segédlet, madárbarát előadások is megtalálhatóak.

Amennyiben hasznosnak találja fejlesztéseinket kérem kollégáit is informálja az ingyenes lehetőségekről.

 

Üdvözlettel: 

Bodnár Katalin
Társadalmi kapcsolatok igazgató
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
1121 Budapest, Költő u. 21
Mobil: 20/243 20 59
www.mme.hu
www.csipogo.hu

Legyen 1% a madaraké!
Ajánlja adója 1 %-át az MME-nek!
Adószám: 19001243-2-43

Mielőtt kinyomtatná ezt az e-mailt, gondoljon a környezetvédelemre!

pdf icon ingyenes-segédlet-pedagógusoknak.pdf