csütörtök, március 28Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Kertvárosi időutazások diákoknak, pedagó gusoknak – jelentkezés: okt. 2.

 

 

From: Ágnes Benedek [mailto:benedekagnes@gmail.com]
Sent: Thursday, September 21, 2017 3:00 AM
To: Ágnes Benedek <benedekagnes@gmail.com&gt;
Subject: Kertvárosi időutazások diákoknak, pedagógusoknak – jelentkezés: okt. 2.

 

KERTVÁROSI IDŐUTAZÁSOK

buszos és gyalogos 16. kerületi kalandozások diákoknak, pedagógusoknak

 

Tisztelt Igazgató Asszony/ Úr! Kedves Pedagógus!

 

2001 óta mintegy 14.000 diák, pedagógus és érdeklődő felnőtt vett részt az élményközpontú 16. KERÜLETI VÁROSNÉZÉSEKEN. Célunk az, hogy 12-13 éves korára minden itt élő gyermek ismerkedjen meg lakóhelyének múltjával és nevezetességeivel, szeresse meg szűkebb pátriáját. Elsősorban 5-6. osztályosoknak ajánljuk a körtúrát, de 3-12. osztályig kínálunk az igényekhez szabott városnézéseket. Most 3 programot kínálunk.

 

A 3 ÓRÁS BUSZOS VÁROSNÉZÉS során, a kihelyezett tanórán érdekes történetekkel kalauzoljuk a gyerekeket múltba és jelenbe, bemutatva kerületünk építészeti és kulturális nevezetességeit, különleges épületeket, műemlékeket, templomokat, kiállításokat tekintünk meg. A fontos alapinformációkat interaktívan, életkoruknak megfelelő nyelvezettel adjuk át. Csokiajándékos mini vetélkedő is ösztönöz a figyelemre.

Az ismeretek feldolgozhatók tanórákon. A kirándulás hasznos alapokat nyújt a kerületi HELYTÖRTÉNETI VETÉLKEDŐRE való felkészüléshez. A 2017/18-as tanévben 5-6. osztályosoknak novemberben, a 7-8. osztályosoknak 2018 tavaszán tervezzük a vetélkedőt, az időpontot egyeztetve a többi versennyel.

 

Iskolánként tanévenként egy alkalommal a buszos túra költségének nagyobb részét a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központon át az önkormányzat fedezi. Az iskolára eső KÖLTSÉG változatlanul 12.000 Ft alkalmanként (ez pl. 40 főnél 300 Ft/fő költséget jelent). Az autóbusz kísérő pedagógusokkal együtt 40(!) személyt tud fogadni.

Egy iskola egy utat tud lekötni ezen az áron. Ha több utazásra szeretnének jönni, lehetőség van azonos tartalmú, teljes áras – támogatás nélküli – buszos körutazást is igényelni, melynek költsége 49.000 Ft.

 

Az ideális INDULÁSI IDŐPONT 11 óra, ám ez igény szerint változtatható, akár 8 órakor is indulhatunk. Legkésőbbi indulás 13.00, hogy 16.00-ra visszaérjünk. A busz az iskola elől indul, és oda érkezik vissza.

SZEPTEMBER 22. ÉS NOVEMBER 10. között zajlanak a Kertvárosi Időutazások. Kérjük, jelezze, mely korosztállyal és mikor szeretne jönni, a kéréshez igyekszünk igazodni. Az útvonalat igény szerint változtatjuk!

 

A 2 órás, INGYENES GYALOGOS VÁROSNÉZŐ SÉTÁT, játékos elemekkel, korlátozott számban kínáljuk. Kezdés 8.00 és 13.00 között. Esős idő esetén más időpont kérhető. Az alábbi séták közül lehet választani:

1. Séta az ISKOLA KÖRNYÉKÉN, bemutatva az érdekességeket, a környékhez fűződő történeteket.

 

2. A MÁTYÁSFÖLDI ÚRI VILLANEGYED séta a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetéssel indul. A látványos sétán bepillantunk a hajdani villalakók életébe. Érintjük a volt szovjet katonai főparancsnokságot megnézzük, hol élt Rideg Sándor, az Indul a bakterház írója, és a gyerekkönyveiről ismert Gyárfás Endre. Indulás a Helytörténeti Gyűjteményből (Veres Péter út 157., megközelíthető: HÉV-vel, 44-es, 92-es, 276-os busszal).

 

3.A Cinkotai Tájházat is bemutató KASTÉLYKERT, TÁJHÁZ, HARANGSZÓ séta során betérünk a falusias főutca több nevezetes épületébe, a tájházba, az egykori földesúri kastélykertbe és a volt leányárvaházba (amennyiben az időpont megfelel a gimnáziumnak), végül az ezeréves alapokkal bíró evangélikus templomba, ahol felcsendül az orgonaszó. Indulás a Cinkotai Tájházból (Batthyány Ilona u. 16., megközelíthető: 45-ös, 46-os, 92-es busszal).

 

„3 AZ 1-BEN”: INGYENES BUSZOS MÚZEUMJÁRÁS PEDAGÓGUSOKNAK: okt. 16. hétfő 13.30-16.00

A kb. 2,5 órás programon a pedagógusoknak bemutatjuk a kerület három múzeumát: a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményt, a Cinkotai Tájházat és az ’56-os Tóth Ilonka Emlékházat. A helyszínek közt különbusszal közlekedünk, indulás-érkezés a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményből (Veres Péter út 157.). A részvétel ingyenes.

 

Mindhárom programra a JELENTKEZÉS MÓDJA: telefonos egyeztetést követően (tel.: 407-4243 vagy 06/20/9310-800) emailben is kérünk megerősítést (benedekagnes@gmail.com). A lekötött buszos utak lemondására nincs lehetőség! A gyalogos séták időjárásfüggőek. JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: október 2. (hétfő).

 

A Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben (Veres Péter út 157.) egész évben fogadjuk a diákcsoportokat. A tárlatvezetés ingyenes. Lehetőség van múzeumi foglalkozás igénybevételére is. Keressék Benedek Ágnest: 20/9310-800! A szintén a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ (KEK) fenntartásában működő Cinkotai Tájház és a Tóth Ilonka Emlékház is várja az érdeklődő csoportokat (tel.: 630-1962, email: emlekezetkozpont@bp16.hu).

 

Budapest, 2017. 09. 18.

 

A FELHÍVÁS A/4-ben NYOMTATHATÓ VERZIÓJÁT CSATOLOM!

 

Üdvözlettel:

Benedek Ágnes helytörténész-szervező

Facebook: Kertvárosi Időutazó

doc icon Időutazás-DIÁKOKNAK-tanároknak-FELHÍVÁS-2017-ősz.doc