csütörtök, március 28Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Pályaorientációs nap – október 10.

Az idei tanévtől kormányrendelet írja elő, hogy egy tanítás mentes munkanapot kell fordítani a tanulók pályaorientációs foglalkoztatására. Iskolánk kidolgozott egy programot, melynek értelmében a diákok ezen a napon különböző külső helyszínekre látogatnak. Ennek megfelelően az 1-2. évfolyam a Szentendrei Skanzenba, a 3. a Vasúttörténeti Parkba, a 4. évfolyam a Tűzoltó Múzeumba, az 5. a Magyar Gyula Kertészeti SZKI-ba, a 6.a és b a Kisképzőbe, a 6.c az Auchan cukrászatára, a 7-8. évfolyam pedig a SZAKMÁZZ! pályaválasztási kiállításra látogatott aznap délelőtt.

A Skanzenban csoportfoglalkozásokon vettek részt a legkisebbek. Ki a ház körüli munkákkal, ki az állatfajtákkal, ki pedig a régi iskolával ismerkedett. Vajat köpültek, ételt készítettek, fát vágtak, kukoricát morzsoltak, állatot etettek, gondoztak, régi iskolapadban, összevont iskolában „tanultak”. Volt olyan kislány, aki a program végén megjegyezte, hogy ő tanítónéni szeretne lenni.

Harmadikosaink a vasúttörténettel ismerkedtek. Számukra már az is külön élményt jelentett, hogy tömegközlekedéssel mentek oda, ami a többség számára újdonságként hatott: érdeklődve figyelték a megállókat, gyakorolták az átszállást. Az interaktív parkban a terepasztalnál megismerkedhettek a vasút történetével, utazhattak kisvasúton, a szoborparkban felmászhattak a régi mozdonyokra, kocsikra, valamint kipróbálhatták a mára már ismeretlen kézi hajtányt.

A tűzoltóknál páros feladatot kaptak a kisdiákok: feladatlapot töltöttek ki a kiállítás anyagából a tűzoltóság szerveződéséről, fejlődéséről, gépeiről, védőfelszereléseiről az ókortól napjainkig. Belebújhattak a régi felszerelésekbe, megtekinthették a gépparkot, megismerkedhettek a tűzoltás módjaival, a tűz jelzésének szabályaival.

Az ötödikesek a kertészkedés fortélyaival ismerkedhettek, forgószínpad-szerűen. Szárazvirágból karkötőt, vizes oázisba virágtálat készíthettek, palántáztak, traktort vezethettek.

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban a hatodikosok négy csoportra osztva ismerték meg az intézményben folyó munkát. A különböző területeket érdekesnek tartották, de szokatlan volt számukra az ottani diákok alternatív megjelenése. Sajnálták, hogy az egyes munkafolyamatokat ne próbálhatták ki.

A 6.c osztály a csömöri Auchan cukrászatára látogatott el. Nagyon kedves fogadtatásban részesültek. Mindjárt be is vonták őket a termelésbe, vagyis kalácsot fontak, kiflit, zsemlét készítettek. Átszellemülten gyúrták a tésztákat. Cukrász sapkájukat büszkén viselték a hazaúton is. Itthon rengeteg fotóval, rajzzal illusztrált élménybeszámolót készítettek.

A továbbtanulás előtt álló 7-8. évfolyam számára jobbkor nem is szervezhették volna a SZAKMÁZZ! pályaorientációs kiállítást a Hungexpo B pavilonjában. Számtalan középiskola képviseltette magát a cukrászművészet, a kertészet, az informatika, a szépségipar, az egészségügy stb. terén. Öröm volt látni, hogy végzős diákjaink önállóan, saját érdeklődésüknek megfelelően tájékozódtak. Az elhozható prospektusokból hasznos, a felvételire vonatkozó információkhoz juthattak. Az ügyesebbek kisebb nyereményeket is gyűjthettek.

Összességét tekintve az első próbálkozásunk sikeresnek volt mondható. Minden évfolyam új ismeretekkel – néhol kisebb ajándékokkal gazdagodva térhetett haza a tanítás nélküli munkanapról.