hétfő, április 15Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

OSZK hírlevél Orientalisták az OSZK-ban, Iszlámismeret Csehországban a 16–17. század fordulóján, KönyvTÁRlat – Fordítás és ferdítés, Meghosszabbítottuk az Arany János kiállításunk nyitvatartását, Térképtári kalandok felfedezőknek

 

 

From: oszk.hu [mailto:honlap@oszk.hu]
Sent: Monday, November 6, 2017 10:09 AM
To: Tyukász Tamás <igazgato@neriiskola.hu&gt;
Subject: [OSZK hírlevél] Orientalisták az OSZK-ban, Iszlámismeret Csehországban a 16–17. század fordulóján, KönyvTÁRlat – Fordítás és ferdítés, Meghosszabbítottuk az Arany János kiállításunk nyitvatartását, Térképtári kalandok felfedezőknek

 

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

Kedves Barátunk!
2017. november 6.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2017. november 8. 17 óra
VI. emeleti Díszterem

Novemberi vendégünk Major Balázs arabista, régész-történész, aki A keresztesek nyomában címmel tart előadást. A keresztes hadjáratok a középkori Európa legnagyobb, szinte minden területet megmozgató nemzetközi vállalkozása volt, mely évszázadokra befolyásolta milliók életét. Öröksége a mai napig fellelhető. Az első keresztes hadjáratot követően az európaiak négy latin államot hoztak létre a Közel-Keleten, melyek sajátos világa visszatükröződik az általuk hagyott emlékanyagban is. Az előadás ezek kutatásáról és a belőlük rekonstruálható képről szól.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Iszlámismeret Csehországban a 16–17. század fordulóján

Könyvbemutató
2017. november 8. 16.30 óra
V. emelet 516-os Tanácsterem

Örömmel invitáljuk Kovács Eszter Iszlámismeret Csehországban a 16-17. század fordulóján című könyvének bemutatójára. A kötet a két legfontosabb cseh nyelvű koránpolemikát mutatja be: Bartoloměj Dvorskýutraquista lelkész Alchoranumát valamint Václav Budovec Antialkorán című művét. A kiadvány az iszlám kultúrával kapcsolatba kerülő keresztény népek irodalmát vizsgáló, a PPKE Történettudományi Intézetében zajló kutatás eredményeit közli.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.KönyvTÁRlat – Fordítás és ferdítés

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. november 9., csütörtök, 17 óra
VI. emeleti Díszterem

A játék – a nyelvben, a mesében, a zenében, a színházban, a sportban, az irodalomban és a televíziós kvízekben – az idei témája az OSZK kultúrtörténeti rendezvénysorozatának, a KönyvTÁRlatnak. Az egyes alkalmak során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy hogyan jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. A havonta jelentkező sorozat vendégei: Nádasdy Ádám, Rudolf Péter, Berecz András, Lackfi János, Vitray Tamás és Ókovács Szilveszter.

Az évad második, Fordítás és ferdítés című novemberi rendezvényén Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító az Arany János-emlékévhez kapcsolódva Arany Shakespeare-fordításairól, elsősorban az 1864-es Szentivánéji álom átültetéséről ad elő. Nádasdy úgy vizsgálja Arany fordítói eljárását tartalmi és formai szempontból, hogy maga is újrafordította a darabot. Az előadást a Teatro Társulat Mind-mind Arany, ami… című verses estje követi, mely Arany életútját mutatja be fontos költemények megidézésével.

A belépés INGYENES!

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Meghosszabbítottuk az Arany János-kiállításunk nyitvatartását

Kiállítás
A kiállítás december 20-ig látható
V. emeleti Nemzeti Ereklyetér és a Kézirattár Manuscriptorium kiállítótere

Az Arany János-emlékév 2017 keretében „Más csak levelenként kapja a borostyánt…” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel rendezett Arany János-kiállításunk kézirattárunk páratlan kincseit mutatja be, köztük a Toldi-trilógia kézirategyüttesét, vagy a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála című művek autográfjait.
A látogatók bepillantást nyerhetnek a költő akadémiai munkájába, a Petőfivel való levelezésébe, megtekinthetik – a szintén a nemzeti könyvtárban őrzött – híres Petőfi-rajzokat Arany Jánosról, illetve a Csonka-toronyról.
A kiállítás része napjaink Arany-kultusza is, melynek egyik szép megnyilvánulása közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója, melyet az ünnepi év alkalmából a nemzeti könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el a kiállítás számára.
A kiállítás idején minden csütörtökön és szombaton 16 órakor ingyenes tárlatvezetést tartunk érdeklődő látogatóink részére. Ezekre az alkalmakra bejelentkezés szükséges, legkésőbb egy héttel a látogatás előtt, a csoportvezetes@oszk.hu címen. Szakmai vezetést tíz főtől tudunk biztosítani. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén a fent jelzett e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt. Szeretettel várjuk látogatóinkat!
Éves olvasójeggyel rendelkező látogatóinknak a belépés ingyenes.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Térképtári kalandok felfedezőknek

Múzeumpedagógiai foglalkozás
2017. november, előzetes bejelentkezés alapján.
Jelentkezés

A világ Kolumbusz szemével című foglalkozásunkon különleges térképeket fedezünk fel nemcsak földrajzi, hanem történelmi dokumentumként is. A térképek tanulmányozásán keresztül ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket, melyek a tudományra és a tudásra tett hatásukkal gyökeresen átalakították Európát és a világot. Saját térkép készítésével azt is elsajátíthatjuk, miként készült el hajdanában egy térkép, és hogyan kell használni azt.

Térképezd fel a városod! elnevezésű alkalmunkon több évre visszamenőleg felkutathatjuk, hogy milyenek voltak korábban kedvenc helyeink, iskolánk mikor jelent meg először a térképeken, vagy milyen elnevezései voltak az utcánknak, mielőtt odaköltöztünk. A programon tanulmányozhatjuk városunk fejlődését régi térképeken, akár a térképezés kezdeteitől napjainkig. Kiderül az is, milyen módszereket használtak a térképkészítés során elődeink.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.