szombat, április 20Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Az Ökoiskola Hálózat 463. hírlevele

 

 

From: honlap [mailto:honlap@ofi.hu]
Sent: Thursday, January 11, 2018 6:42 PM
To: Tyukász Tamás <igazgato@neriiskola.hu&gt;
Subject: Az Ökoiskola Hálózat 463. hírlevele

 

1.       Ökoiskolák monitoringja

2.       „Iskolakertet minden gyereknek!” c. pályázat

3.       Nemzeti Köznevelési Portál

4.       „Túl a hulladékhegyen” c. vetélkedő

5.       „Has, alkoss, gyarapíts!” c. könyv

6.       Filmek a fenntarthatóságra neveléshez

7.       Lehoczky János-díj

8.       Lehoczky János Emlékérem

 

1. Ökoiskolák monitoringja

a) Iskolalátogatások

2017 őszén húsz Örökös Ökoiskola Címmel rendelkező intézmény látogatására került sor. A látogatás célja mindig kettős: egyrészt kiterjed a minőségbiztosításra, másrészt a jó gyakorlatok gyűjtésére, az intézmény továbblépését segítő és az Ökoiskola Program jobbítását szolgáló javaslatok megosztására.

Köszönjük minden látogatott intézménynek a találkozás, a közös gondolkodás, a tartalmas beszélgetés, az iskolabejárás lehetőségét. Öröm volt látni, hogy mindenhol, így vagy úgy, de fontosnak érzik a fenntarthatóságra nevelést célzó konkrét tevékenységeket, a helyi környezetet érintő problémák megoldását célzó programokat, a módszertani megújulást. A szemléletformálásról többen már eredményként számoltak be, s természetes része életüknek a mindennapos, egész-intézményes környezeti nevelés. Innovatív jó gyakorlatot többet is találtunk, s javasoltuk azok bemutatását az Ökoiskola Hírlevélben, a TanTrend-en, ill. regionális találkozókon. Az intézmények egyedi külső-belső arculata a legtöbb helyen tartalmas, tudatos ökoiskola munkáról árulkodott.

Fejlesztő javaslatainkat is megosztottuk minden intézményvezetővel, ökoiskola koordinátorral. Az Örökös Ökoiskola Cím megtartását, megerősítését célzó nevelőtestületi döntést, címmegújító pályázat beadását is kértünk néhány esetben különböző okok miatt (pl. tapasztalt minőségromlás).

A 2018-as évben kb. 40 örökös ökoiskolába szeretnénk ellátogatni.

b) Online kérdőív

VÁRHATÓAN 2018. január 14-ig megkapják az egy évnél régebben hatályos ökoiskola, örökös ökoiskola címmel rendelkező intézmények a tavalyi esztendőről szóló ONLINE KÉRDŐÍVET. A felkérést a 2017 decemberi KIR adatbázisban szereplő <feladatellátási hely email> címekre küldi az EKE OFI, csak elektronikusan. Az Ökoiskola, Örökös Ökoiskola Címmel rendelkező intézmények kötelezettségei közé tartozik az éves monitoring eljárás részeként küldött kérdőív kitöltése. Visszajelzést kérünk a 2017-es esztendőről: az ökoiskolában folyó munkáról, annak hatékonyságáról, a meglévő feltételekről. A kérdőív kitöltése nagyjából 40 perc, amit a legutoljára benyújtott ökoiskola pályázat előkészítésével, és az intézmény ökoiskola koordinátorának, ökoiskola munkacsoportjának vagy öko-pedagógusainak részvételével lehet rövidíteni. Azoknak az iskoláknak, amelyek 2017 decemberében első ökoiskola oklevelüket vették át, vagy már lejárt címmel rendelkeznek, nem kell részt venniük az eljárásban. 

2.Iskolakertet minden gyereknek!” c. pályázat

(plakátterv iskolakertek népszerűsítésére)

Pályázók köre: Pályázatot nyújthat be bármely olyan közösség, mely kertet művel gyerekek aktív bevonásával, saját területen vagy külső helyszínen és a pályázó tagja az Iskolakert-hálózatnak.

Az Iskolakert-hálózathoz való csatlakozás módja itt olvasható:

www.iskolakertekert.hu/iskolakert-halozat/csatlakozas

Pályázat célja: Az Iskolakertekért Alapítvány az Iskolakert-hálózatba szervezett kertközösségek segítéseként célul tűzte ki a megjelenő problémák megoldásának keresését, az érdekérvényesítést, a támogatókeresést. Szeretnénk, ha mennél több állami szervezet és piaci szereplő szerezne tudomást az iskolakertekben rejlő lehetőségekről, az iskolakert fontosságáról. Ebből a célból szeretnénk mennél több vidám, figyelemfelhívó plakátot megjelentetni, nyilvánossá tenni.

Formai követelmények:

·         a benyújtott plakátterven szöveges információként kizárólag az alábbi mondat szerepelhet: „Iskolakertet minden gyereknek!” vagy „Óvodakertet minden gyereknek!”, az adott mondat szerepeltetése kötelező elem;

·         a plakátterv lehet rajz, festmény, installáció vagy bármely más alkotási forma;

·         a plakátterv beadása kizárólag jpg formátumban történhet;

·         a felhasznált fényképek, szkennelés minőségének kiválónak kell lennie

·         nevezni lehet egy vagy több plakátterv benyújtásával (több terv benyújtása esetében az egyes tervek külön-külön kerülnek majd elbírálásra, növelve ezzel a pályázó esélyeit).

·         a plakátterv fájlok címében szerepeljen az iskola/iskolakert helye és rövidített neve és a terv sorszáma (pl. Hidegfalva, Zöldségeskert 1.jpg)

A plakáttervhez, kérjük, csatoljanak egy rövid bemutatkozást (max fél oldal terjedelemben) az iskolakertről, az alábbi szempontok szerint:

·         iskola pontos neve, címe;

·         pályázati kapcsolattartó neve, telefonszáma, e-mail címe;

·         az iskolakert mióta működik, kb. hány gyerekkel művelik;

·         a kert nagysága és jellege

·         a kert „specialtása”, egyedi, kreatív megoldásai (ha van ilyen)

A pályázat nyereményei:

Természetes talajjavító és növényerősítő készítményekből összeállított termékcsomag az EMTECH, EM-TECHNOLOGY HUNGARY Kft. felajánlásaként. A termékek mindegyike hozzájárul az iskolakert egészséges ökoszisztémájának kialakulásához, fenntartásához.

I. díj 15 000 Ft értékben

II. díj 8 000 Ft értékben

III. díj 4 000 Ft értékben

 

A nyereményhez jutás módja: postai úton.

A pályázat benyújtásának határideje: 2018. február 28.

A pályázat benyújtásának módja: elektronikusan az iskolakert.halozat@gmail.com címre. A tárgyban kérjük feltüntetni a „Plakátterv pályázat” megnevezést.

Hiánypótlás: Hiánypótlásra felszólítás után 5 napon belül egy alkalommal van lehetősége a pályázónak.

A pályázat elbírálásának szempontjai: a plakát képi minősége, eredetisége, vidámsága, figyelemfelkeltő volta.

A pályázatok bírálatának határideje: 2018. március 15.

A nyertes iskolák nevének megjelentetése a www.iskolakertekert.hu oldalon történik, valamint a döntésről a kapcsolattartó személy elektronikus értesítést kap.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos kérdéseit elküldheti az iskolakert.halozat@gmail.com címre.

Pályázó tudomásul veszi, hogy benyújtott pályázati anyaga (plakátterve) felhasználásra kerülhet az Iskolakertekért Alapítvány iskolakertet népszerűsítő kampányaiban, honlapján, facebook oldalán, kiállítási és szakmai anyagaiban, illetve bármely népszerűsítésre alkalmas felületen a szerző feltüntetésével.

Iskolakertekért Alapítvány

www.iskolakertekert.hu

http://www.facebook.com/iskolakertekert

 

3. Nemzeti Köznevelési Portál

Kérjük az öko-pedagógusokat, hogy lehetőségeik szerint ellenőrizzék, akár a gyakorlatban is próbálják ki az alábbi feladatokat az NKP felületén (https://portal.nkp.hu/). Várjuk a véleményeket és a tapasztalatokat is! Aki megjelentetési szándékkal ír részletesebb véleményt, az Ökoiskola Hírlevélben tudjuk megjelentetni.

1. Téma: fenntartható fejlődés, globális felelősségvállalás, 17 globális fenntartható fejlődési cél, FFC, Agenda 2030. A komplex téma feldolgozásához a tanulási folyamat bármelyik szakaszához alkalmazható poszterkészítést készít elő a modul, mely kooperatív projektfeladatként a legalkalmasabb. Bármely korosztálynak. Linkje: https://player.nkp.hu/play/233175/false/undefined

2. Táplálékhálózat a réten: csoportosítós feladat, 2 perces, előzetes tudástól (nyelvi és kulturális műveltségtől függően) 6-14 éveseknek: https://player.nkp.hu/play/233176/false/undefined

3. Kahoot.com felszínen két egyidejű online tesztet ajánlunk figyelmükbe: „Címkék”; „Ökológia” címűek. Mindkettő emelt szintű fenntarthatósági kompetenciákat előtételez.

 

4. „Túl a hulladékhegyen” c. vetélkedő

A Magyar Természetvédők Szövetsége „Túl a hulladékhegyen” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdet budapesti és Pest megyei iskolák, 10-14 éves diákjaiból álló, 5 fős csapatai számára.

A vetélkedő célja, hogy a résztvevő diákok megismerjék a hulladék megelőzés és hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladékkeletkezés, szelektív gyűjtés és újrahasználat összefüggéseit, felismerjék saját felelősségüket, és hogy ők maguk mit tehetnek.

A vetélkedő során a csapatokat változatos, kreatív feladatok várják: az első körben alapkérdéseket és összefüggéseket keresnek, iskolájuk, családjuk körében, ill. más érdekes hulladék témájú eseteket tanulmányoznak. A második körben az általuk feltárt kihívásokra csapatmunkában megoldásokat javasolnak, és eredményeiket egyedi módon be is mutatják az iskolának, közösségüknek, majd közösen elkezdhetik a megvalósítást. Így diákok, a vetélkedő és a vezető tanár segítségével maguk fedezik fel a téma kérdéseit, összefüggéseit, feltérképezik környezetüket és aktív részesei lesznek az általuk javasolt megoldások, változtatások megvalósításának és bemutatásának.

Jelentkezés feltételei, regisztráció

A vetélkedőre 10-14 éves diákokból álló 5 fős csapatok jelentkezését várjuk Budapestről és Pest megyéből (iskolánként tetszőleges számú csapattal).

Jelentkezési határidő: 2018. január 11. éjfél

A sikeres regisztráció feltétele a https://goo.gl/forms/966JOvUS05AIxgJm1 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak emailen megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete

A vetélkedő két elektronikus fordulóból, ill. egy személyes döntőből áll. Az első két forduló feladatlapjait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A két forduló során a legjobb eredményt elért 3 csapatot (csapatonként 5 diák és kísérőtanáraik) személyes döntőre hívjuk meg Budapestre. Az egyes fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a tulahegyen@mtvsz.hu email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat email címre küldünk visszajelzést. A fordulók feladatlapjai 2018. január 11-től letölthetőek lesznek a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról is.

A vetélkedő várható ütemezése

2018. január 11. – Jelentkezés határideje a https://goo.gl/forms/966JOvUS05AIxgJm1 linken

2018. január 11. – Az első forduló anyagának kiküldése a csapatok felé

2018. február 11. – Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése a csapatok felé

2018. március11. – A második forduló beérkezési határideje

2018. március 14. – Elektronikus fordulók eredményeinek kihirdetése/ döntőbe került csapatok meghívása

2018. március vége – Döntő a legjobb 3 csapatnak Budapesten

 

 

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői és környezeti nevelői végzik. Az első két, elektronikus forduló részeredményeit valamint az összesített eredményét egy alkalommal, 2018. március 14 -én hirdetjük ki. Valamennyi résztvevő csapat elismerő oklevélben részesül. A 2 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 3 csapat tagjait (5 diák + kísérőtanár) személyes döntőre hívjuk meg. A döntő minden csapatát oklevéllel és ajándékcsomaggal (környezettudatos termékek, játékok és kiadványok) jutalmazzuk. A döntőt követően (egyazon napon) a 3 csapattal, ill. kísérőtanáraikkal ellátogatunk az egyik budapesti Szemléletformáló és Újrahasználati Központba, ahol a résztvevők interaktív előadás, installációk, tanösvény és játszótér segítségével tudhatnak meg többet a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasználatáról, valamint az FKF tevékenységéről, a központ jelentőségéről.

A vetélkedő eredményét, a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

Kedvcsinálónak és tájékoztatásul a korábbi vetélkedőnk anyagai megtekinthetőek a Magyar Természetvédők Szövetsége aloldalán: http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles. Jelen vetélkedőről bővebb információ Kis Klára programfelelőstől a tulahegyen@mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

Forrás:

https://www.dontwasteit.hu/2017/12/16/tul-a-hulladekhegyen-vetelkedo-felhivas/


 

5. „Has, alkoss, gyarapíts!” c. könyv

(Iskolai foglalkozások a fenntartható táplálkozásról 618 éveseknek)

http://anthropolis.hu/eathink-tankonyv/pdf-letoltes/

Szerkesztette: Bán Dávid, Nagy Balázs (Anthropolis Egyesület)

A kézikönyv az „EAThink2015” elnevezésű projekt keretében kidolgozott óravázlatokból és oktatási segédanyagokból közöl válogatást. A projekt célja volt, hogy támogassa az európai diákokat és tanárokat a globális fejlődés kihívásainak kritikai megközelítésében és a megoldásukban való aktív részvételben, a fenntartható élelmiszer-rendszerekre és kisméretű gazdaságokra koncentrálva.

Ízelítő a tartalomjegyzék alapján:

Hogyan kerüljük el a modernitás csapdáit?; Fair trade fesztivál; A gomba feldolgozása; Szegénység; A virtuális víz nyomában; A víz ; Zöld étkezés; Piac az osztályban; Géntechnológia; Mi van ebédre?; Vigyázz a földre, ne szemetelj!; Felelősen vásárolok, nem pazarolok!; Együnk helyben előállított ételeket

Egyéb globális nevelés óravázlatok találhatók az Anthropolis honlapján a Tudástárban:

http://anthropolis.hu/globalis-neveles/

6. Filmek a fenntarthatóságra neveléshez

Egy ökoiskola öko-filmklubot működtet. Kérésük volt, hogy ajánljunk vitaindítónak, beszélgetéshez, probléma feldolgozásához fenntarthatóságra neveléshez, témába vágó, elérhető filmeket. Összegyűjtöttünk néhány filmet, ha valakinek van még javaslata, örömmel vesszük rövid ajánlással.

Villanykörte összeesküvés – A tervezett elavulás története (középiskolásoknak) https://www.youtube.com/watch?v=lJ_5OyF6uOM

A Nagy Fafilm (kisiskolás kortól)

https://www.youtube.com/watch?v=mHctCJRtX40&t=188s

 

A közösség ereje (középiskolásoknak)

https://www.youtube.com/watch?v=T_HiMgPO_dA&t=75s

 

Friss, és máris a szemétben (középiskolásoknak)

https://www.youtube.com/watch?v=8f8wxKWWxFA

 

Vándormadarak (kicsiknek és nagyoknak)

https://www.youtube.com/watch?v=vfkuSHcVq5k

 

Földünk a magasból I-IV. (középiskolásoknak)

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=smRlio0wo3k

Hosszú, de nagyon alaposan feltárja az összefüggéseket.

 

Avatar (13-14 éves kortól, sci-fi)

https://videa.hu/videok/emberek-vlogok/avatar-2009-teljes-film-C9UL3B8SmiDBsAwd

 

Zsigerbeszéd 1-13. középiskolásoknak

Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért filmsorozata.

1. rész: https://www.youtube.com/watch?v=jYoLSXxYCHU

 

Kisközösségek átalakulásban (középiskolásoknak, akár a közösségi szolgálat indításaként)

https://www.youtube.com/watch?v=lTDJOWKwPy8

Az Átalakuló közösségek honlapja: kozossegek.atalakulo.hu/.

7. Lehoczky János-díj

 

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) az Erdei Iskola Program támogatásával 2005-ben megalapította a Lehoczky János-díjat. A díjat az erdei iskola mozgalom területén tevékenykedő, az erdei iskola mozgalom szereplői által elismert személy kapja, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez, népszerűsítéséhez, és tapasztalatát, tudását megosztja, átadja embertársainak, ezáltal biztosítva a folytonosságot.

A díj célja emléket állítani a fiatalon elhunyt, ám gazdag munkásságot maga után hagyó környezeti nevelőnek, pedagógusnak, és díjazni a Lehoczky János emlékéhez méltó munkásságot folytató erdei iskolázókat, környezeti nevelőket. A díjazott a díj által erkölcsi megbecsülésben részesül.

A díjra az a személy jelölhető a mellékelt jelelőlapon, aki etikailag feddhetetlen, szakmai munkáját az ifjúsági korosztály számára pozitív példát mutatva végzi, és eleget tesz az alábbi szempontok valamelyikének:

·         Munkásságával sokat tesz az erdei iskola mozgalom kiterjesztéséért. Publikációkkal, előadásokkal, továbbképzésekkel segíti népszerűsítését, minőségi fejlesztését.

·         Munkájával sokat tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, a fenntartható fejlődést népszerűsíti. Hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megerősítéséhez.

A jelölések beérkezési határideje: 2018. február 20. éjfél. A jelöléseket az egyesülettől igényelt jelölőlapon lehet benyújtani az alábbi e-mail címekre: erdiskegy@gmail.com, erdeiiskola@erdiskegy.hu vagy kamilla.rozsnyai @gmail.com. A beérkezett jelölésekről visszaigazolást küldünk.

Az Erdei Iskola Egyesület vezetősége és a Lehoczky – díj kuratóriuma

8. Lehoczky János Emlékérem

Az Erdei Iskola Egyesület (EIE) 2005-ben megalapította a Lehoczky János Emlékérmet. Az emlékérmet minden évben, az országos találkozón adjuk át egy egyesületi tagunknak, aki munkásságával sokat tett és tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megőrzéséhez, fejlődéséhez és népszerűsítéséhez.

Az emlékérem célja elismerni, díjazni és erkölcsi megbecsülésben részesíteni a Lehoczky János emlékéhez méltó munkásságot folytató erdei óvodázókat, erdei iskolázókat, környezeti nevelőket.

Az emlékéremre az a tagunk jelölhető a mellékelt jelelőlapon, aki etikailag feddhetetlen, szakmai munkáját az ifjúsági korosztály számára pozitív példát mutatva végzi, és eleget tesz az alábbi szempontok valamelyikének:

1.       Munkásságával sokat tesz az erdei óvoda és erdei iskola mozgalom kiterjesztéséért. Segíti népszerűsítését, minőségi fejlesztését.

2.       Munkájával sokat tesz az ifjúság környezettudatosabb gondolkodásmódjának és magatartásának kialakulásáért, a fenntartható fejlődést népszerűsíti. Hozzájárul az erdei iskolázás hagyományainak megerősítéséhez.

3.        Rendelkezik minimum 5 év szakmai gyakorlattal és legalább 3 éve tagja egyesületünknek.

A jelölések beérkezési határideje 2018. április 15. éjfél. A jelöléseket az egyesülettől igényelt jelölőlapon lehet benyújtani az alábbi e-mail címekre: erdiskegy@gmail.com, erdeiiskola@erdiskegy.hu vagy kamilla.rozsnyai @gmail.com. A beérkezett jelölésekről visszaigazolást küldünk.

Az Erdei Iskola Egyesület vezetősége

________________________

Kérjük, a megjelenésre küldött híreket Word formátumban küldjék! Köszönjük.

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket várjuk a varga.attila@ofi.hu, vagy a saly.erika@ofi.hu címre.

Mielőtt kinyomtatná ezt az email-t, kérjük, gondoljon környezetére! Before printing this e-mail, please consider environment protection!