csütörtök, március 28Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

OSZK hírlevél – Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához, A Hymnus kézirata Nyíregyházára utazik, A magyar kultúra napja az OSZK-ban, KönyvTÁRlat – Játék a médiában, Cipszerek és a reformáció


Feladó: oszk.hu <honlap@oszk.hu&gt;
Elküldve: 2018. január 15. 16:01
Címzett: Tyukász Tamás
Tárgy: [OSZK hírlevél] Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához, A Hymnus kézirata Nyíregyházára utazik, A magyar kultúra napja az OSZK-ban, KönyvTÁRlat – Játék a médiában, Cipszerek és a reformáció

 

Kedves Barátunk!
2018. január 15.
Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához

Könyvbemutató
2018. január 19. 15 óra
VII. emelet, Könyvtártudományi Szakkönyvtár, olvasóterem

Z. Karvalics László: Informatorium – Szó-kalauz a kortárs információs kultúrához című könyvét Koltay Tibor mutatja be. A bemutatót szakmai beszélgetés követi Z. Karvalics László és Tószegi Zsuzsanna részvételével, Koltay Tibor moderálásával.

További részletek

Nyíregyházán vendégeskedik Kölcsey Hymnusának kézirata és Erkel autográf kottája

Kiállítás – A magyar kultúra napja
2018. január 19–20.
Nyíregyháza, Megyeháza

Az elmúlt esztendők hagyományaihoz hasonlóan az idén is egy vidéki városban lesz látható Kölcsey Ferenc Hymnus című költeményének kézirata, illetve az Erkel Ferenc által jegyzett megzenésítés autográf kottája. A megyei közgyűlés és a város kezdeményezésére – 2018. január 19-én és 20-án – ezúttal Nyíregyháza közönsége láthatja a két kéziratot a Megyeháza épületében.

További részletek

A magyar kultúra napja az OSZK-ban

Konferencia, könyvbemutató, kiállítás
2018. január 22. 9 és 19 óra között
VI. emelet, Díszterem és V. emelet 516-os terem

A magyar kultúra napja alkalmából nyílt napot tartunk könyvtárunkban. Raktársétákkal, Szabó Dénes Erdély – kolozsvári szemmel című kiállításával, Az 1680-as üstökös művelődés- és tudománytörténeti emlékei című tudományos konferenciával, valamint könyvbemutatókkal várjuk önöket!

További részletek

KönyvTÁRlat – Játék a médiában

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2018. január 25. 17 óra
VI. emelet, Díszterem

A KönyvTÁRlat Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat januári rendezvényén a kvízek, rejtvények világába vezetjük a közönséget. Főelőadónk Vitray Tamás, aki a magyarországi televíziózás kezdeti éveitől jelen van a hazai médiában, így a televíziós kvízek történetét belülről ismeri. A sokak által kedvelt Fekete-fehér, igen-nem, a nagysikerű Kapcsoltam, és a 2000-es évek vetélkedője, a Hoztam egy milliót is Vitray nevéhez kötődik. Az általa vezetett játékokról nemcsak mesélni fog, hanem korabeli felvételeket is bemutat, így a játék mellett a nosztalgiázásnak is lesz helye. Az előadást a Grund Színház improvizációs performansza követi, az est zárásaként pedig megmutatjuk a magyar sajtóban elsőként megjelent rejtvényeket is.

További részletek

Cipszerek és a reformáció

Kiállítás
A tárlat február 14-ig látogatható
VI. emelet, Kézirattár

A kiállítás betekintést nyújt a cipszerek (szepességi szászok) történelmébe – a Szepességbe való településüktől kezdődően a 20. századig. A három tematikus egységben néhány híres szepességi várost, a szepességi szászok magyarországi reformációban való szerepét – különös tekintettel Lőcse városára –, valamint a híres cipszer, vagy cipszer származású személyiségeket mutatjuk be.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, kérjük, kattintson ide.