„Mi pedig dicsekedjünk Urunk Jézus Krisztus keresztjében
benne van a mi üdvünk, életünk és feltámadásunk.”

Tisztelt Szülők!

Szeretettel köszöntjük Önöket tavaszi hírmondónkkal.

Tudnivalók a tankönyvekről

Minden tanévben április a tankönyvrendelések időszaka. Ilyenkor a következő tanévre, minden gyermeknek megrendeljük a tankönyveket. 2012-től a tankönyvek a központi tankönyv ellátótól, a Kellotól rendelhetők. A minisztérium az Oktatási Hivatal közreműködésével készíti el azon tankönyvek listáját, melyek rendelhetőek a következő tanévre. Azt is évente szabályozzák, hogy a közoktatásban (1. évfolyamtól 12. évfolyamig) mely évfolyamok kaphatják ingyenesen a tankönyvet, illetve a családok milyen jogosultsággal igényelhetik térítésmentesen a tankönyveket.
2012-ben jelentek meg az úgynevezett tartós tankönyvek, melyeket a gyerekek kvázi könyvtári rendszerben, egy tanévre használatra kapják meg az iskolától, s azt évvégén vissza kell adni. A gyerekek által használt tankönyveknek három csoportja van. A munkatankönyveket és a munkafüzeteket nem kell visszaadni, hiszen számtalan úgynevezett kitöltős feladat van, ezeket a következő tanévben már nem lehetne használni. A tankönyvek azok, melyeket vissza kell adni évvégén, minden évfolyamon. Ha esetleg a gyermek a használat közben annyira „elhasználta” volna a tankönyvet, hogy az a következő tanévben már nem volna használható, akkor annak az árát meg kell téríteni. A tankönyvek belső borítóján található egy pecsét, mely éveken keresztül tudja követni, hogy az aktuális tanévben ki a könyv gazdája.

Tudnivalók az általános higiéniáról

Védőnőnk, Kun Ildikó összeállítását küldjük most Önöknek a tisztálkodásról, az általános higiéniáról kapcsolatban. Sajnos szomorú tapasztalat, hogy vannak olyan tanulóink, akik gyakran jönnek iskolába úgy, hogy a napi higiéniai ellátottságuk kívánnivalót hagy maga után. Kérjük, ha már a gyerekek nagyobbak, és ezen a területen nagyobb önállóságot is kaptak, találják meg a lehetőségét, hogy erről beszélgessenek, és időnként ellenőrizzék őket.

„A személyi higiéné
A vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók könnyen megtámadják a szervezetünket, emiatt nélkülözhetetlen a rendszeres kézmosás és tisztálkodás, ezáltal megelőzhetjük a fertőzések-, kellemetlen szagok kialakulását és megőrizhetjük egészségünket!
Az ápoltság alapvető feltétele a testi higiénia és a jó megjelenés. Ha ápoltak vagyunk, az bizalmat ébreszt az emberekben.
Mindig legyünk tiszták. A jólápoltság a tisztasággal kezdődik.
Fürdés
A mindennapi tisztálkodás fő eleme a fürdés. A ránk rakódott koszt, testünk izzadtságát és az elhalt hámsejteket fürdéssel távolíthatjuk el.
Ajánlott a felső és alsó testfélre külön törölközőt használni.
Külön gondot kell fordítani a lábujjak közötti terület szárazra törlésére, ellenkező estben könnyen gombás fertőzés alakulhat ki ezen a területen.
A törölköző használata akkor higiénikus, ha mindenkinek van sajátja és a rendszeres használat után kb. hetente egyszer-kétszer cseréljük.
Fürdés után tiszta ruhát/hálóruhát kell felvenni.
Ha valaki könnyen megizzad (különösen serdülőkorban gyakori, az izzadságmirigyek fokozott működése miatt) reggelente használjon pl. izzadásgátló stiftet.
Kézmosás
A fertőzések terjedéséért részben az alapos kézmosás elmulasztása okolható. Kezünkkel nagyon sok piszkos dolgot megfogunk, például a közlekedési eszközökön a kapaszkodót, ajtókilincset, pénzt stb. Emiatt a kezünket tekinthetjük az egyik, ha nem a legkoszosabb testrészünknek.
Ezért nagyon fontos megtanulni, hogyan kell alaposan kezet mosni.
Körömápolás
A körmök alatt könnyen megtelepednek kórokozók, ami fertőzések forrása lehet, ezért nélkülözhetetlen a rendszeres tisztítás és körömvágás. Az ápolt körmök hozzátartoznak a jó megjelenéshez is.
Hajápolás
Hajunkra ugyanúgy rárakódik a por és levegőszennyezés, mint például a bőrünkre. Heti egy-két alkalommal szükséges hajat mosni, de ha az átlagosnál jobban zsírosodik, többször.
Hajmosás előtt a hosszú hajat ki kell fésülni. A sampont hígítva vigyük fel a hajra, dörzsöljük át vele finoman a hajat és a fejbőrt, majd bő vízzel, nagyon alaposan öblítsük le!
Ha valakinek könnyen gubancolódik a haja, különböző kócbontó fésűket lehet kapni, amivel megkönnyíthetjük a haj kifésülését.
Szájápolás
Megfelelő szájhigiénével megelőzhető a lepedékképződés és a következményes fogszuvasodás, fogkőképződés, továbbá az esztétikai szempontok is nagyon fontosak.
Naponta minimum 2-szer reggeli után és este fogat kell mosni!
A lepedék eltávolításában a fogselyem (illetve amennyiben rendelkezésünkre áll a szájzuhany) rendszeres használata segít.
Lábápolás
Megfelelő lábápolással megelőzhető a lábizzadás, lábgomba, bőrkeményedés, a bütyök kialakulása.
Vásárláskor a kényelmi szempontok mellett érdemes figyelni a cipő anyagára is. A bőrből, vászonból készült cipők, szandálok ideális viseletnek számítanak, a műbőr cipőbe és a gumicsizmába viszont gyorsan beleizzad a láb. Az iskolában többek között emiatt is hasznos a váltócipő viselése.
Az izzadásra hajlamos lábon segíthetnek a dezodoráló készítmények vagy a lábizzadás elleni hintőporok.
Fülápolás
A fülzsír sárgás színű, viaszos anyag, mely a hallójáratban termelődik. Nagyon fontos szerepe van többek között a fül bőrének védelmében, és a fül fertőzésekkel szembeni védelmében.
A fültisztító pálcika azonban felesleges a fül rendben tartásához, és egyáltalán nem ajánlható a fülzsír eltávolításához. A pálcika "segítségével" ugyanis éppen az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk és ahelyett, hogy eltávolítanánk a fülzsírt, éppen egyre mélyebbre toljuk azt a fülben. A legtöbb ember számára elegendő, ha fürdés után, puha törlőkendővel alaposan kitörölgeti a fülét (anélkül, hogy a hallójáratába nyúlna).

Fontos még, zsebkendő magunknál tartása elegendő mennyiségben.
Minden nap tiszta ruhát vegyünk fel és fontos ruházatunk rendszeres, mosása, javítása továbbá a közvetlen környezetünk (pl. az osztályterem) tisztán tartása.
Ha jólápoltak vagyunk, az kellemes közérzetet biztosít számunkra és bizalmat ébreszt az emberekben, hozzásegítve minket, hogy magabiztosabbak legyünk.
Köszönöm a figyelmet!
Kun Ildikó
iskolavédőnő”

Visszatekintő:

Leendő elsőseink beiskolázás

2019 február 16-án, a hagyományos Családi Iskolakóstolóval kezdtük leendő elsőseink beiskolázási folyamatát. A szombati családi rendezvényt négy játékos előkészítő követte, mely folyamat végén, március 26-án közzétettük a felvételt nyert tanulók névsorát. Április 11-12-én volt a beiratkozás, így örömmel jelentjük, hogy 2019 szeptemberében osztályonként 24 kis elsős kezdi meg nálunk iskolás éveit. Tanítóik: az „a” osztályban Kánnainé Ivony Anna és Barthos Gáborné, a „b” osztályban Turi Katalin és Eszes Tünde tanítók lesznek. Isten áldása kísérje őket a hosszú iskolás évek alatt.

Szülői Akadémia előadások

Az SZMK kérésére ebben a tanévben újra indítottuk a Szülői Akadémia előadásokat. A pár évvel ezelőtti gyakorlathoz tértünk vissza, így három előadást szerveztünk az érdeklődőknek. Március 6-án kezdtük a sorozatot, akkor az internet veszélyeivel, az internetes zaklatással foglalkoztunk, előadónk Kovács Márk tanár úr volt. A második előadás március 25-én került megrendezésre. Ekkor az EKIF pszichológusai, Morva Dorottya, Röhmer Glória, Vígh Noémi az iskolai zaklatásról, az úgynevezett bullying témáját jártuk alaposan körbe. Az idei előadás-sorozatot a drogprevencia témája zárta, ezt az előadást Szücsi Gábor rendőrfőhadnagy, iskolai bűnmegelőzési tanácsadó, valamint a Révayné Balázs Boglárka és Fogarasi Ottó, a családsegítő munkatársai tartották. Köszönjük az előadóknak a felkészült, magasszínvonalú előadásokat, az előadásra ellátogató szülőknek pedig az érdeklődést.

Lelkinap

Április 17-én, Nagyhét szerdáján tartottuk a tanulói lelkinapot. A program keresztútjárással kezdődött a templomban, majd a tanulók életkorához igazítva lelki felkészítést tartottak nekik a meghívott atyák, illetve a szalézi nővérek munkatársai. A lelki felkészülést a negyedi-nyolcadik évfolyamos tanulók gyóntatása követte, majd szentmisével zártuk a napot.

A lengyelországi Szent Jadviga iskolásainak látogatása

2019. április 24-26. között immár második alkalommal látogattak el hozzánk a Krakkóhoz nagyon közeli Sucha település, Szent Jadviga iskolájának növendékei. A kölcsönös látogatás a két iskola között négy évvel ezelőtt kezdődött. Azóta egyik évben mi utazunk hozzájuk, a következő évben ők utaznak hozzánk. Iskolánk Mezzoforte Kórusának tagjai 2016-ban, majd 2018 áprilisában utaztak Krakkóba, így ebben az évben most a lengyel iskolások jöttek hozzánk. A programjaikat összeállítottuk, McNeilly Natália, Jánni Ferencné, Brigi, valamint Tóthné Mózer Annamária koordinálta azokat. Hálásan köszönjük az SZMK, és különösen Bánháziné Frits Ágnes segítségét a szendvics reggelig és szendvics ebédek megszervezésében és elkészítésében.

EKIF konferencia

Immár harmadik alkalommal szervez az Egyházmegye konferenciát a katolikus fenttartású köznevelési intézmények munkatársainak. Idén ez április 26-án, pénteken volt. A rendezvényre iskolánk teljes tantestülettel érkezett (csak azon kollégák nem mennek, akik a lengyel gyerekek programjában érintettek), ezért ez a nap tanítás nélküli munkanap volt.

Előretekintő

Komplex verseny

  1. április 30. és május 16. között komplex versenyt hirdetünk iskolásainknak. Ilyen jellegű versengés először van iskolánkban. A verseny témája: Rákóczi és kora. A verseny feladatlapját iskolánk honlapjáról lehet letölteni. A feladatok elkészítéséhez kutatómunkát szükséges végezni, illetve múzeumlátogatásra is szükség lesz. A program része egy tárgykészítési feladat is. A sokféle területre kiterjedő feladatok jelentik a verseny komplexitását.
A versenyt elsősorban a 4-8. évfolyam tanulóinak hirdetjük meg. A 10 legjobb pályamunkát elkészítő és határidőig feltöltő versenyző vacsorameghívást kap ajándékba a Korona Kert étterembe, a Néri héten.

Tematikus hét

2019 május 20-24. között tartjuk a szokásos Néri hetünket. A hét majd’ minden napján programokkal készülünk. Hétfőn reggel az áhítat után kiállítás megnyitóval kezdjük a hetet – a kiállítás témája: Rákóczi és kora. Kedden az utazó planetárium látogat el hozzánk, és korosztályonként más-más műsort mutatnak be a gyerekeknek. Szerdán nem tarthatunk programokat az OKÉV mérések miatt. Csütörtökön az Egyházmegyei hittanversenyt rendezzük iskolánkban. Pénteken délelőtt pedig a DÖK-Néri-napon szokásos változatos programokkal várjuk a gyerekeket. A szentmisét követően nyolcadikosaink keringőjével kezdődik a nap, majd kézműves, sport és hagyományőrző játékokkal készülünk a gyerekeknek. A hetet szombaton a felnőtteknek szervezett bállal zárjuk. A programok előkészítése már megkezdődött.

OKÉV-mérések

Jelen tanévben is a hatodik és a nyolcadik évfolyamon kell megtartanunk az OKÉV méréseket. Május 22-én az angol vagy német nyelvi tudásukról kell számot adni tanítványainknak, május 29-én pedig magyar és matematika tudásukról. A két mérési nap beosztását a mozzanaplón keresztül küldjük majd Önöknek.

Tavaszi hangverseny

Iskolánk művészeti csoportjainak hagyományos tavaszi koncertje május 8-án lesz a templomban. A koncertre a belépés díjtalan, de szeretettel fogadunk adományokat a kórus működési költségeire. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Mezzoforte kórus csehországi szereplése

Az elmúlt években már-már hagyománnyá vált, hogy iskolánk mezzoforte Kórusa külföldi szereplésre utazik. Ebben a tanévben május 9-12. között a kórus tagjai csehországi Cesky Krumlovba és környékére utaznak. A kirándulás alkalmával kettő koncertet is adnak.

Vöröskereszt által szervezett véradás a Nériben

Ismét véradást szervezünk iskolánkban. 2019. május 27-ém, hétfőn 14.30-tól várják a Vöröskereszt munkatársai azokat a felnőtteket, akik szívesen csatlakoznak kezdeményezésünkhöz. Kérjük ismerőseik körében is jelezzék ezt a lehetőséget! Köszönjük együttműködésüket!

Fontos dátumok június hónapban:

- június 5-én szerdán tartjuk a leendő elsősök szülői értekezletét
- június 14-én, pénteken van az utolsó tanítási nap, ezen a napon 17.00 órakor tartjuk nyolcadikosaink ballagását
- a Te Deummal egybekötött évzáró június 21-én, pénteken 16.00 órakor kezdődik a templomban. A Te Deum szentmise után a bizonyítványok kiosztása az iskolában történik.

Szép májusi napokat kíván az iskola vezetése

Alapítványi befizetések

2019. január

1.a 15 300 Ft
1.b 0 Ft
2.a 0 Ft
2.b 1 000 Ft
3.a 5 300 Ft
3.b 18 200 Ft
4.a 0 Ft
4.b 8 700 Ft
5.a 5 000 Ft
5.b 0 Ft
6.a 1 300 Ft
6.b 3 500 Ft
7.a 2 500 Ft
7.b 9 600 Ft
7.c 0 Ft
8.a 1 000 Ft
8.b 0 Ft

Adomány
Befizetés 13 500 Ft
Irodai persely 9 530 Ft

2019. február

1.a 15 000 Ft
1.b 0 Ft
2.a 2 000 Ft
2.b 1 000 Ft
3.a 5 800 Ft
3.b 113 000 Ft
4.a 0 Ft
4.b 11 000 Ft
5.a 8 000 Ft
5.b 0 Ft
6.a 1 000 Ft
6.b 8 000 Ft
7.a 3 500 Ft
7.b 8 700 Ft
7.c 0 Ft
8.a 0 Ft
8.b 0 Ft

Adomány
Irodai persely 12 710 Ft
Befizetés 18 000 Ft

2019. március

1.a 13 000 Ft
1.b 0 Ft
2.a 2 550 Ft
2.b 1 000 Ft
3.a 5 800 Ft
3.b 13 000 Ft
4.a 0 Ft
4.b 8 900 Ft
5.a 0 Ft
5.b 0 Ft
6.a 2 500 Ft
6.b 8 000 Ft
7.a 2 000 Ft
7.b 4 600 Ft
7.c 0 Ft
8.a 0 Ft
8.b 0 Ft
Adomány
Irodai persely 9 000 Ft
Befizetés 18 000 Ft
MailPoet