„Mária, Mária szép virágszál,
Mária, szikrázó Nap.
Védelmezz magyarok Nagyasszonya!
Imádkozz érettünk Anyánk!”

Hírmondó


Szeretettel köszöntjük Önöket tavaszi Hírmondónkkal.

Visszatekintés:

KaPI bemutató órák

Az a megtiszteltetés érte iskolánkat, hogy a második félévben két alkalommal is felkértek minket országos bemutató órák megtartására. Első alkalommal március 6-án környezetismeret órákat tartottak kollégáink, Dr Kánnainé Ivony Anna a 3.a osztályosokkal, és Konczili Eleonóra a 4.a osztályosokkal. A második bemutató napra április 10-én került sor, akkor magyar órákat tekintettek meg a hozzánk érkező pedagógusok, amit Zsólyami Judit a 2.b osztályosokkal és Dr Kánnainé Ivony Anna a 3.a osztályosokkal mutatott be. Köszönjük!

Továbbtanulás

Nyolcadikosaink sikeresen túl vannak a továbbtanulási időszakon, Minden tanulónk felvételt nyert valamely, általuk választott középiskolába. Sikeres középiskolás éveket kívánunk!

Beiskolázás

A leendő elsőseinknek tartott beiskolázási folyamat már novemberben elkezdődött, a nyílt órák tartásával. Már ekkor érzékeltük, hogy nagy az érdeklődés iskolánk felé. A februári iskolakostoló, és az azt követő 4 alkalmas előkészítő foglalkozások alkalmával pedig már biztosan látszott, hogy nagy túljelentkezéssel kell szembenéznünk: 95 család gyermeke szerette volna a Nériben kezdeni iskolás éveit. A szülőknek tartott tájékoztatók alkalmával többször hangsúlyoztuk, hogy sajnos nem tudunk mindenkit fölvenni, mert nincs lehetőségünk három osztályt indítani. Március közepén hirdettük ki a jövő évi leendő elsősök névsorát, amivel sokaknak örömet, míg másoknak, akiknek gyermekét nem tudjuk fogadni, szomorúságot okoztunk.
A leendő kis elsősöknek sikeres, boldog tanulóéveket kívánunk!

Új padok az udvaron

Nagy örömünkre februárban elkészültek az udvarra, a fák köré a padok. Fényképeket készítettünk róluk, amiket a szülői levelezőlistákon körbe is küldtünk. A padokat a gyerekek hamar birtokba vették, örömmel használják.

Mezzoforte Kórusunk Krakkóban vendégszerepelt

2018 áprilisában az ötödik-hatodik évfolyamosokból álló Mezzoforte Kórussal Lengyelországban jártunk, a Krakkó melletti Sucha városka, Szent Jadviga iskolájának meghívására. Megnéztük Krakkó nevezetességeit, ezek közül külön említést érdemel a Wawel székesegyház. Hajókirándulást tettünk a Visztulán, és ellátogattunk a Wielickai sóbányába is. Wadowicze Szent II. János Pál pápa szülővárosa, itt megtekintettük a lengyel pápa szülőházából készült múzeumot. Vasárnap este Ojcow-ban adtunk koncertet. Hétfő reggel a lengyel iskolások és tanáraik szép műsorral búcsúztatták el a Néris diákokat.
A két iskola között 2015-ben jött létre a kapcsolat. Akkor utaztunk először a Néris énekkarosokkal Krakkóba, a következő évben, 2016-ban látogattak el ők hozzánk. A hagyományt szeretnénk folytatni, ezért a lengyel iskolásokat a következő tanév folyamán látjuk majd vendégül iskolánkban.

Erasmus-program

Iskolánk hosszú évek óta részt vesz a pályázati keretek között működő nemzetközi Erasmus programban. A mostani program épp május hónapban, és épp Magyarországon záródott. Öt országból érkeztek hozzánk pedagógus kollégák: Lengyelországból, Finnországból, Romániából, Írországból és Ciprusról, május 9. és 12. között tartózkodtak Budapesten. A vendégek az iskolai hangversenyre érkeztek a Szent Mihály templomba, másnap az iskolánkat tekintették meg, bemutató órákat és egy rövid műsort szerveztünk számukra. A további programjaikban ellátogattak Gödöllőre, megnézték Budapest nevezetességeit, jártak a Parlementben, valamint részt vettek dunai hajózáson is. Kollégáink már készítik a következő pályázatokat, így reméljük a későbbiekben is lesz szerencsénk nemzetközi Erasmus programban jelen lenni.

Tavaszi Koncert

Május 9-én tartottuk iskolánk Tavaszi Koncertjét, melyen iskolai művészeti csoportok és voltak osztály-produkciók. Felléptek a 2.a osztály furulya-kamara csoportja, a 3-4 évfolyamosok Kicsinyek Kórusa, az 5-6. évfolyamosok Mezzoforte Kórusa, a 6.b osztályosok csengő-zenekara. Két osztályprodukciót is hallhatott a közönség: a 3.a osztályosok Bródy János egyik dalát énekelték, a 3.b osztályosok tavaszi dalokat adtak elő furulyán. Köszönet a felkészítő tanároknak a szépen sikerült műsorért!
A koncert végén gyűjtést tartottunk az énekkar működéseinek ellátására. 117.000 Ft gyűlt össze - köszönjük!

Határtalanul!

Hetedikeseink a Határtalanul! program keretében ellátogattak Erdélybe. A 35 tanulót négy tanár kolléga kísérte a 6 napos kirándulásra. A tematikus úton, Arany János nyomában jártak: Nagyszalontán, Körösfőn, Bánffyhunyadon, Csíkmadarason, Csíkdánfalván, Madarasi-Hargitán, Csíksomlyón, Görgényi havasokban, Parajdon, Korondon, Farkaslakán, Szejkefürdőn, Székelyderzsen, Madéfalván, Csíkkarcfalván, Csíkszentdomokoson (testvériskola), Gyilkos-tónál, Békás-szorosban, Zetelakán, Székelyvarságban, Keresden, Fejéregyházán, Segesváron, Vajdahunyadon. A kirándulásról sok szép élménnyel gazdagodva tértek haza.

Beszélnünk kell róla….. az ételallergia

Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy évről évre többen vannak azok a gyerekek, akik valamiféle ételallergiával, ételintoleranciával élik mindennapjaikat. Hogy mire is kell nagyon odafigyelni, milyen jelekből lehet gyanakodni, illetve, ha kiderül, hogy a gyermek rendelkezik valamilyen ételallergiával vagy ételintoleranciával, akkor miért fontos a diéta tartása, erről írt nekünk iskolánk orvosa, Dr. Varga Rita:

TÁPLÁLÉKALLERGIA, TÁPLÁLÉKINTOLERANCIA
Mit jelent a táplálékallergia és mi a táplálék-intolerancia?

Az allergia az immunrendszer kóros túlműködése. A szervezet a környezetben vagy a táplálékokban található ártalmatlan anyagokat idegenként ismeri fel, amire az immunrendszer túlérzékeny reakcióval (hiperszenzitivitás) válaszol.
A nem allergiás túlérzékenység (intolerancia)az immunrendszer működésével nem összefüggő érzékenység. Ebbe a csoportba tartozik az enzimhiányon alapuló táplálékintolerancia, mint a tejcukor-érzékenység.
Az alábbiakban ezek közül a leggyakrabban előforduló betegségekről szeretnék rövid leírást adni, illetve felhívni a figyelmet, hogy mit tudunk tenni gyermekeink egészsége érdekében.

Táplálékallergia
Majdnem minden táplálékban van olyan anyag, amely allergénné válhat, leggyakrabban mégis a fehérjék (pl.tej, tojás, földimogyoró) okoznak allergiát.
A gyomor-bélcsatorna nyálkahártyája óriási felszívó felület a táplálékfehérjék számára. Ha a bélnyálkahártya nem tudja biztosítani a megfelelő védelmet az idegen anyagokkal szemben, a nem tökéletesen lebontott fehérjék átjutnak a bélfalon, találkoznak az immunsejtekkel , mire az egész szervezetet érintő immunválasz alakul ki.
A gyomor-bél rendszert érintő allergia esetében közvetlen összefüggés mutatható ki a táplálék elfogyasztása és a tünetek megjelenése között. A táplálék kiválthat az egész szervezetre kiterjedő és a bél nyálkahártyáján lejátszódó helyi immunfolyamatot.

Tünetek: A tünetek ennek megfelelően nagyon változatosak lehetnek, leggyakrabban előforduló panaszok: heveny és idült csalánkiütés, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, étvágytalanság, székrekedés, vashiányos vérszegénység, a súlyfejlődés megállása.
Egészen távoli szervekre, pl. a légzőrendszerre is hathatnak a táplálékok, így allergia kialakulásakor tartós rekedtséget, ismétlődő felső légúti hurutokat, asztmás rohamot is okozhatnak. Egyes táplálékoknak szerepet tulajdonítanak a migrén keletkezésében is.
Legsúlyosabb esetben akár anafilaxiás sokk alakulhat ki annál, akinek nagyfokú érzékenysége van az adott élelmiszerre. Ez a súlyos életveszélyes állapot rövid idővel a táplálék elfogyasztása után jelentkezhet kipirulással, hányással, hasmenéssel, bőrviszketéssel, de fokozódásakor nehézlégzés, szívműködési zavarok, ájulás és hirtelen halál is bekövetkezhet.

Ugyanannak az egyénnek a reakciója is megváltozhat az allergénnel különböző időpontokban történt találkozás után. Nem csak az időbeni megjelenés változhat, rövidebb, vagy hosszabb idő után alakulnak ki a tünetek, de a tünetek sem feltétlenül mindig ugyanazok. A korábban enyhébb tünetek később súlyosabbá válhatnak, de enyhülhetnek is az idők során. Sajnos az atópiás menetelésnek nevezett folyamat bebizonyította, hogy azok a gyermekek, akik a korai gyermekkorban táplálékallergiások voltak, hajlamosak arra, hogy nagyobb gyermek-vagy felnőttkorukban légúti allergiásokká váljanak. Érdemes hát az allergia megelőzésére törekedni, mert ezzel lehetőséget teremtünk arra, hogy a táplálékallergiás, ekcémás gyermekünk a későbbiekben ne legyen légúti allergiás.

Kezelés: A táplálékallergia kezelésnek alapja a panaszt okozó élelmiszer kiiktatása az étrendből. Ha már megállapították a táplálékallergiát, és biztos diagnózis birtokában vagyunk, hosszabb ideig érdemes a diétát betartani, amíg a szervezetben lévő immunsejtek megfeledkeznek az allergénről, és ”kialszik” az allergiás reakció. Ez igen változó ideig eltarthat, például a hal- vagy földimogyoró-allergia hosszú évekig, akár egy életen át végigkísérheti az egyént. Az allergia gyógyulása egyéni, nagymértékben függ a családi örökletes hajlamtól, a kiváltó tápláléktól, az allergiás folyamat jellemzőitől, és nem utolsósorban attól, hogy egyszerre többféle allergia áll-e fönn. Rontja a gyógyulás esélyeit, ha egyszerre érzékeny a gyermek táplálékokra és légúti allergénekre is.
A diéta betartása mindenképpen fontos, mivel ez ad lehetőséget a szervezetnek arra, hogy ne kapjon újabb és újabb ingereket, és megfeledkezzen az allergénről. Ismételt ingerek nélkül nagyobb a gyógyulás esélye. Természetesen különbséget jelent, ha valakinek már egy csepp tejtől feldagad az arca, vagy csak hetek múlva alakul ki étvágytalanság. Az első esetben nagyon egyértelmű a szülő számára is az étrend szigorú betartásának a szükségessége, a második esetben többször fordul elő diétahiba, hiszen nem alakulnak ki azonnal az elrettentő tünetek.
A diéta összeállításában és betartásában, a diétahibák megszüntetésében a diagnózist felállító orvos, a gyermekorvos, a dietetikus és a védőnő nyújthat segítséget.

Laktózintolerancia (tejcukorérzékenység)
A mindennapi praxis során egyre gyakrabban ütközünk laktózintoleranciába, ez napjaink leggyakoribb szénhidrát-felszívódási zavarának tekinthető. Míg tehéntej-allergia esetén a tejfehérje az, ami a szervezetbe jutva elindítja az allergiás folyamatot, laktóz-intolerancia esetén a tüneteket a tejcukrot (másnéven laktózt) lebontó laktáz enzim csökkent működése okozza. Ennek az enzimnek a hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően lebontani, megemészteni. A vékonybélben termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezen kívül öröklött enzimhiány, vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat. A laktózintolerancia diagnózisa H2 kilégzési teszt, illetve genetikai tesztek eredménye alapján mondható ki. A genetikai teszt egyre elterjedtebbé válik, a vizsgálat vérből vagy szájnyálkahártya- törlésből végezhető.

Tünetek: Bár a tehéntej-allergia és laktózintolerancia két különböző betegség, hasonló tünetekkel járhat. A hasfájás, haspuffadás, hasmenés vagy székrekedés, hányinger, kellemetlen szájszag, bőrkiütés mindkét betegségben előfordulhat. A tünetek a laktóz, azaz tejcukor fogyasztása során jelentkeznek. A visszatérő, enyhe görcsös hasi fájdalom (iskoláskorú gyermekek gyakori köldöktáji fájdalomról panaszkodhatnak) okozója szintén lehet laktóz intolerancia.

Kezelés: A diéta betartása ebben az esetben is igen fontos. A pedagógusok tudjanak arról, ha egy gyermek tápanyag-intolerancia miatt diétás kezelés alatt áll, hogy elő tudják segítseni a diéta betartását (különösen iskolán kívüli programok során: kirándulás, tábor, rendezvények).
Fontos tudnunk, hogy diétát nem tartó betegek esetében a felgyorsult béltranzit miatt csökkenhet a gyógyszerek felszívódása is.

Coeliakia (gluténérzékenység)
A betegség nem allergia, hanem egy autoimmun betegség, melynek oka a glutén gliadin frakciójával szembeni örökletes érzékenység. Ez a kalászos gabona-fehérje a búzában és a rozsban, kisebb mértékben a zabban és az árpában van jelen.
Tünetek: A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: tipikus esetben ingerlékenység, étvágytalanság, krónikus hasmenés, nagy mennyiségű bűzös széklet, haspuffadás alakul ki, a legállandóbb tünet a testsúlygyarapodás és növekedés elmaradása.
Ha valaki úgy érzi, hogy gyermekénél a tünetek a gluténtartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek, keressen fel egy gyermek- gasztroenterológiai szakrendelést, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégzik. A coeliakia diagnosztikai tesztjeivel kimutatható, hogy a szervezet hogyan reagál a gluténra, ezért fontos, hogy a vizsgálatok lezárásáig a gluténtartalmú ételek fogyasztását ne hagyják abba. Ellenkező esetben sem a vérvizsgálatokat, sem a vékonybél-biopsziát nem tudják eredményesen elvégezni.
Coeliakiára gyanús tüneteknél a diagnosztika első lépése – még a gluténmentes diéta előtt – a szerológia, a specifikus ellenanyagok kimutatása. Pozitív teszt esetén is a legtöbb szakember indokoltnak tartja a vékonybél-nyálkahártya biopsziáját. A diagnózist tovább erősíti a tünetek javulása gluténmentes diéta hatására, valamint az antitestszintek csökkenése.

Kezelés: Az étrendből a glutént ki kell iktatni, mivel a betegek egészségének helyreállítását és fenntartását az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta biztosítja. A tünetek megszűnését, javulását a glutén már kis adagban is megakadályozhatja és a betegség kiújulását válthatja ki. Friss kutatások alapján még azoknál a személyeknél is fontos a korai gluténmentes diéta akiknél az ellenanyagok nem mutathatóak ki (szakszóval: szeronegatív esetek), a kísérő autoimmun betegségek megelőzése céljából is.
Fontos annak ismerete is, hogy a diétahiba nem hevenyen okoz rosszabbodást, de ha a beteg továbbra is fogyaszt gluténtartalmú ételeket, akkor súlyos szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, hosszabb távon a vékonybél daganatos betegsége, stb.). Ezért is nagyon fontos, hogy a diagnózist követően a beteg fogadja el és tanulja meg a gluténmentes diétát és ne fogyasszon többé gluténtartalmú élelmiszert. A glutént elterjedten alkalmazzák (pl. levesporokban, ízesítőkben, fagylaltokban, hot-dogban). A betegnek ezért az elkerülendő ételekről részletes listája kell, hogy legyen, illetve a coeliakia betegség problémáit jól ismerő dietetikus szakember tanácsát kell kérnie. Az egész élet folyamán tartó diéta beállítása és vezetése komoly feladat és helyes tapasztalt táplálkozási szakértőre bízni. A betegségnek mai ismereteink szerint nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag a szigorú, élethosszig tartó gluténmentes étrenddel érhető el a betegek tünetmentessége.

ÖSSZEGZÉS
Bármely, az előbbiekben leírt elváltozásról is van szó, a közös bennük, hogy diétát szükséges tartania a betegnek.
A mi közös felelősségünk (szülők, orvosok, védőnők, pedagógusok) megértetni a gyermekekkel, hogy milyen fontos a diéta következetes betartása, és különösen a szülők, mint a gyermekek legfőbb mintaadói sokat tehetnek ennek elfogadása érdekében. El kell magyaráznunk, természetesen a gyermekek életkorának megfelelően, hogy milyen rövid-, illetve hosszú távú következményei vannak a diétahibáknak, ezért mennyire fontos, hogy a szakorvos, illetve dietetikus által előírt étrendhez minden körülmények között ragaszkodjanak. Figyelmeztessük, hogy társaiktól ne fogadjanak el ételt, mert az tartalmazhat nekik ártalmas összetevőket. Segíthet, ha a pedagógusokkal együttműködve tartanak benn az iskolában a számukra is fogyasztható tartós élelmiszereket, kekszet, stb. és így szükség esetén ők sem maradhatnak ki a közös étkezésből, ünneplésből. Törekedjünk arra, hogy valamennyi iskolai programon részt vehessenek (kirándulásokon és táborozásokon, természetesen a diéta biztosítása mellett).
A legjobb, ha a gyermek aktív közreműködőjévé válik a diéta összeállításának, így könnyebben meg tudjuk nyerni a hosszabb távú együttműködésre, ami alapvető fontosságú ezen betegségek kezelésében.

Előretekintő

Folyik a tanulói padok és székek felújítása és cseréje. Kérjük, hogy Önök is hívják fel gyermekeik figyelmét a padok és székek állapotának megőrzésére!
Néri-hét: május 22-26. között tartjuk iskolánkban a Néri hetet. A következő programokkal készültünk a hétre
- május 22. kedd, 13.00 óra, a Néri-hét megnyitása
(nyolcadikosok keringője, a 3.b osztályosok színdarabja, csengőzenekar előadása)
- május 24. csütörtök, 14.00 óra, egyházmegyei hittanverseny
- május 25. péntek, DÖK-Néri-nap, tanítás nélküli munkanap
8.00 órakor szentmise, 9.00-13.00 óra között különféle foglalkozás
Iskolamise: Június 10. vasárnap, 8.00
Ballagás: A nyolcadikosok ballagása június 14-én, csütörtökön 17.00 órakor lesz iskolánkban. Másnap, június 15-én, pénteken reggel 8.00 órakor tartjuk a ballagók miséjét, ami egyben iskolánk Te Deum szentmiséje is.
Bizonyítványosztás: Az iskolai évzáró és bizonyítványosztás június 20-án, szerdán 17.00 órakor lesz iskolánkban.
Nyári ügyeleti napok: nyáron két ügyeleti napot tartunk, kérjük, ha szükséges, ügyintézésre ezeken a napokon keressenek minket: július 11-én, és augusztus 8-án, mindkét nap 9.00-13.00 óra között.
Évnyitó: A következő, 2018-2019-es tanév évnyitója 2018. szeptember 2-án, vasárnap 16.00 órakor lesz a Szent Mihály plébániatemplomban.

Szép májusi napokat kíván az iskola vezetősége

Alapítványi befizetések:

2018. január hónap
1.a 1 500 Ft
1.b 1 000 Ft
2.a 10 700 Ft
2.b 10 000 Ft
3.a 0 Ft
3.b 16 800 Ft
4.a 11 000 Ft
4.b 2 500 Ft
5.a 600 Ft
5.b 5 500 Ft
6.a 4 000 Ft
6.b 9 000 Ft
6.c 0 Ft
7.a 0 Ft
7.b 0 Ft
8.a 2 700 Ft
8.b 0 Ft
Adomány
Irodai persely 8 810 Ft
Adomány 13 500 Ft

2018. február hónap
1.a 1 500 Ft
1.b 3 000 Ft
2.a 14 200 Ft
2.b 16 000 Ft
3.a 0 Ft
3.b 19 400 Ft
4.a 7 000 Ft
4.b 2 000 Ft
5.a 3 500 Ft
5.b 7 500 Ft
6.a 3 500 Ft
6.b 22 500 Ft
6.c 0 Ft
7.a 0 Ft
7.b 0 Ft
8.a 23 000 Ft
8.b 5 000 Ft
Adomány
Irodai persely 15 340 Ft
Adomány 22 000 Ft
Farsang 26 000 Ft

2018. március hónap
1.a 16 500 Ft
1.b 1 000 Ft
2.a 9 700 Ft
2.b 19 000 Ft
3.a 0 Ft
3.b 17 800 Ft
4.a 9 000 Ft
4.b 100 000 Ft
5.a 5 000 Ft
5.b 11 500 Ft
6.a 3 500 Ft
6.b 6 400 Ft
6.c 0 Ft
7.a 0 Ft
7.b 0 Ft
8.a 2 000 Ft
8.b 0 Ft
Adomány
Irodai persely 11 780 Ft
Adomány 18 000 Ft

2018. április hónap
1.a 1 500 Ft
1.b 1 000 Ft
2.a 7 200 Ft
2.b 13 000 Ft
3.a 0 Ft
3.b 17 700 Ft
4.a 7 000 Ft
4.b 0 Ft
5.a 6 000 Ft
5.b 7 500 Ft
6.a 3 500 Ft
6.b 6 900 Ft
6.c 0 Ft
7.a 0 Ft
7.b 0 Ft
8.a 2 000 Ft
8.b 0 Ft
Adomány
Irodai persely 8 715 Ft
Adomány 18 000 Ft
MailPoet