"Éljünk kölcsönös szeretetben! Ne legyenek ezek csupán szavak, ültessük át a gyakorlatba, és családunkban akkor öröm terem majd. Mindenkiről jót mondjatok; derűt sugározzatok mindenkire, akivel csak találkoztok; soha, a legkisebb mértékben se sértsétek meg a szeretetet; ha valakit megbántanátok - legyen ez akárcsak egy gyermek -, nyomban kérjetek tőle bocsánatot; olvassatok, elmélkedjetek, beszéljetek a szeretetről, amit gyakorolnunk kell egymás iránt."

Kalkuttai Teréz Anya

Tisztelt Szülők!

Teréz Anya szeretetről szóló gondolataival köszöntjük Önöket a 2014/2015-ös tanév második hírmondójával.

Szeptember 28-án volt templomunk búcsúja. Az ünnepi szentmisét az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivatal titkára és szertartója Kelemen Imre atya celebrálta. A szertartást követően a templomtéren vidám gyermek programok, vásárosok várták az érdeklődőket. Iskolánk többféleképpen is képviseltette magát: a Zöld Sapkás Gyermekmissziósok Erdei Ági nénivel, a Békehálósok Zsivkovné Cravero Ági nénivel mutatkoztak be. A színpadon hagyományosan 4. osztályosaink mutatták be műsorukat. A 4. b osztályosok népdalokat énekeltek és furulyáztak Bartosiewicz Márta néni irányításával. A 4. a osztályosok a Boldog Herceg című mesejátékot adták elő Kánnainé Ivony Anna betanításában. Gratulálunk, köszönjük a szép szereplést!

Október 3.-án tartottuk az idei tanévünk első vásárát. Az előzetes jelentkezések alapján az ebédlőt rendeztük át vásárhelyszínnek. A jó hangulatú esemény sok érdeklődőt vonzott.

Megjelent a Mágnes, a Néri iskola diák magazinja, kérjék, keressék. Várjuk a cikkeket is az info@neriiskola.hu címre. Lapzárta minden hónap második péntek.

Az ügyészség visszatette a domborműlopás ügyét a kerületi rendőrséghez, újabb szakasza következhet a nyomozásnak.

Évről évre egyre több tanulónk jelentkezik a Bolyai Matematika versenyre. Ebben a tanévben 36 darab, egyenként 4 fős csapatunk képviseltette magát a XVI. kerületi megmérettetésen. Az első tíz közé 9 csapatunk jutott a Kelet- Pesti regionális döntőben. Az országos döntőbe idén ötödikeseink kerültek. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!

Részletes eredmények:

4.évf.:

• A négy Einstein (Gózon Laura, Szalay Botond, Szigeti Botond, Weeber László) felkészítő: Bartosiewicz Gáborné

5. évf.:

• Unikum (Csík Borbála, Mudrák Bence Baczó Boglárka, Szabó Eszter) felkészítő: Kovács Józsefné

6. évf.: 

• Jöttünk, láttunk, győztünk Reciprok (Burai-Huber Márton, Szegedi Balázs, Bacsa Zalán, Kovács Maja) felkészítő: Dohány Edit

7. évf.:

• Szájkosaras lámák (Sokvári Olivér, Eölyüs Noel, Gelencsér Bálint, Sárközi Máté) felkészítő: Dohány Edit

A magyar Bolyai csapatversenyben is több (5.a és 6.a) csapatunk került az első tízbe, részletes eredményeket későbbre ígértek.

Elkezdődtek a kerületi Diákolimpia sportversenyei is.

Mezei futás: Szalay Botond (4.b) - Ezüst - Felkészítő tanár: Garay Karin

Kispályás labdarúgás: III. korcsoport - IV. hely - Felkészítő tanár: Mórocz Zsolt
(6.b: Burai-Huber Márton, Bacsa Zalán, Neumann Botond, 6.a: Úr Xavér, Némedi Boldizsár, Such Antonio, Kassai Bence)

Asztalitenisz:  csapat III. korosztály lány - IV. hely - Felkészítő tanár: Mórocz Zsolt
(Szabó Eszter, Schirok Regina)

csapat III. korosztály fiú - V. hely
(Gál Botond, Sárközi Barnabás)

csapat IV. korosztály lány - IV. hely
(Kurucz Luca, Némedi Kincső)

csapat IV. korosztály fiú - Ezüst
(Sokvári Olivér)

egyéni III. korosztály lány - IV. hely
(S
chirok Regina)

egyéni III. korosztály lány - V. hely
(Szabó Eszter)

egyéni IV. korosztály fiú - Ezüst
(Sokvári Olivér)

Sakk: Karácsonyi Gellért és Karácsonyi Kata a nemzetközi élmezőnyhöz méltó szép eredményekkel vettek részt a grúziai Batumiban megrendezett Európa Bajnokságon. Gratulálunk a nemzetközi sikerekhez, reméljük ilyen példaképekkel egyre több Néris diák kap kedvet a sakkhoz.

Az idei tanév első tanítás nélküli munkanapján, október 18-án szombaton tartottuk a sportnapot. A feladatok egy része iskolánk épületben, valamint az önkormányzat előtti parkban került megrendezésre. Az időjárás legyes volt hozzánk, így minden megtervezett program meg tudott valósulni. A nap sikeréhez hozzájárult a szülői segítség. Köszönjük a gyermekek kísérésében nyújtott segítségüket!

Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt években több alkalommal is eleget tehettünk a KPSZTI felkérésének, és országos bemutató órákat tarthattunk iskolánkban. A megtisztelő felkérést idén is megkaptuk, így október 20-án ismét 2 órát mutathattunk be az ország számos pontjáról hozzánk érkező tanítóknak, valamint a KPSZTI tantárgygondozóinak. Ezen a napon a tematika a matematika tanításához kapcsolódott, elsőként a 2.a osztályosok, majd a 4. b osztályosok mutathatták meg okosságukat, ügyességüket. Köszönet tanítóiknak, Zsivkovné Cravero Ági néninek (2.a), és Bartosiewicz Márti néninek, hogy vállalták a megmutatkozást, Kánnainé Ivony Annának, és sok sok kollégánknak, munkatársunknak az előkészítő munkálatokban nyújtott segítségükért.

Október 22-én az 1956-os forradalomra emlékeztünk. Az első három tanítási óra megtartás után ünnepi szentmisén vettünk részt a templomban, majd ezután nyolcadikosain megható műsort mutattak be, melynek segítségével méltóképpen emlékeztünk az eseményekre, a hősökre. Az emlékezés különlegességét az adta, hogy iskolánk 10. évfordulójára készített, kollégáink által írt visszaemlékezések alapján készült. Köszönjük a műsor összeállítását és betanítását Borbély-Ragány Gyöngyvér tanárnőnek.

A XVI. kerületi megemlékezésen, az erzsébetligeti hősi emlékműnél iskolánk is elhelyezte a tisztelet koszorúját. Iskolánkat Osswaldné Naszvagyi Rita, Dudás Attila és Szigeti Mátyás képviselte. Sajnos idén is a cserkészek tudtak felmutatni több Néris diákot soraik között és nem szívesen adnak kölcsön a koszorúzáshoz. Szép lenne, ha saját diákjaink, 1-1 osztályképviselő az iskola színeiben is buzdítást kaphatna családjától a megjelenésre.

A Püspökkari Konferencia felhívására iskolánk csatlakozott a Katolikus Kulturális Hetek programsorozathoz. Ennek tematikája október hónapban istenes versek bemutatása volt. Az október 18-án megtartott sportnap egyik állomásán is verskirakó volt a feladat. Vállalásaink alapján a kápolnában több kötetet is elhelyeztünk, ahol tanulóink önkéntesen olvashattak istenes verseket, valamint a szeptemberi iskolamisén Sárközi Máté (7.b) előadásában   meghallgathattuk Vásárhelyi András énekét 1508-ból, amely szép példája korai istenes költészetünknek.

Előretekintő november hónapra:

December elején a Békeháló szervezésében iskolánkba látogat az ózdi II. János Pál Pápa Katolikus Általános Iskola drámacsoportja. Verseny győztes darabjukat tekinthetjük meg a tornateremben. Iskolánk ebédet biztosít számukra, de kérjük a kedves szülőket, hogy kb. 20 gyermek részére segítsenek batyut összeállítani fasírttal, pogácsával, süteményekkel, piskótával, lekvárral, mézzel, csokival. A gyermekek számára ez az első lehetőség a főváros megtekintéséhez, nehéz anyagi körülmények között élő családokat tudunk így támogatni nagylelkű felajánlásaikkal.

A Néri iskola Betlehemkészítő versenyt és kiállítást szervez családok részére. Leadási határidő: december 9. További információ és a tetszőleges technikával elkészített versenyművek leadása: Mezei Csilla

- November 10. (hétfő) és 12. (szerda) között tartjuk iskolánkban a nyílt napokat. Az érdeklődő szülők, minden osztályban, a tanítók/osztályfőnökök által kijelölt napokon, az első 3 tanítási órát tekinthetik meg. A szervezési, előkészületi munkák megkönnyítése érdekében kérjük, jelezzék majd az üzenő füzetekben, ha számíthatunk érdeklődésükre.

- November 12-én, szerdán 17.00 órától tartjuk a szokásos továbbtanulási fórumot, a 7. és a 8. évfolyam tanulóinak és szüleiknek. Ezen az alkalmon ismertetjük az aktuális tanév beiskolázási rendjét, a továbbtanulás menetét, a felmerülő határidőket, a szülők és az iskola feladatait. Ezentúl pedig középiskolák képviselői (igazgatóhelyettesek, tanárok, valamint régi néris növendékeink) mutatják be intézményüket, tájékoztatást adva tagozatokról, nyelvtanulási-, illetve egyetemi-, főiskolai továbbtanulási lehetőségekről. A rendezvényre miden érdeklődőt szeretettel várunk!

- November 13-án csütörtökön tartjuk leendő elsőseinknek is a nyílt órákat. A leendő két elsős tanító néni Kánnainé Ivony Anna, Panni néni és Bartosiewicz Gáborné, Márti néni várja a kedves érdeklődőket. Mindkét osztályban 1-1 órát lehet megtekinteni, 9.00 és 10.00 órai kezdettel. Utána az ebédlőben az igazgató úr tájékoztatót tart. Kérjük, ha családi, ismeretségi körükben van olyan nagycsoportos óvódás, aki jövőre kezdi az első osztályt, és érdeklődnek iskolánk felől, továbbítsák nekik a hírt. A leendő elsősöket és szüleiket a novemberi nyílt nap után majd februárban várjuk iskolakóstoló rendezvényünkre, valamint a 4 egymást követő előkészítő foglalkozásra.

- November 21-én pénteken tartjuk a hagyományos nyelvi délutánunkat, ahol a nyelvi csoportok angol-német tanáraikkal kis műsorokat mutatnak az általuk tanult idegen nyelven, tehát németül vagy angolul. - Ezután  a felsőbb évfolyamok tanulóinak Katalin-bált szervezünk. A bálon csak a nagyok, a 6-8. osztályos tanulók vehetnek részt. Tanulóinknak a bál szervezésével a korosztályuknak megfelelő, kulturált szórakozási lehetőséget szeretnénk kínálni, s azt is megmutatni, hogy a mulatság mellett egy kis segítséggel és összefogással hogyan segíthetünk a rászorulókon. Belépőként –az előző évekhez hasonlóan- 1 kg tartós élelmiszert kérünk, amit utána eljuttatunk a Caritas Hungarica javára. A bál – a nyelvi délután programjai után – 16 és 19 óra között kerül megrendezésre. Nyitó eseményként közös tánctanulás várja a nebulókat, majd kb. 17 órától – osztályfőnökeik felügyelete mellett – discoban „rophatják a táncot”.

A Katalin-bálon elkezdett adománygyűjtést folytatjuk adventben is, ezért aki szívesen csatlakozik kezdeményezésünkhöz, kérjük december 15.-ig juttassa el hozzánk a rászoruló családoknak szánt tartós élelmiszert. Felajánlásaikat előre is köszönjük!

- Az alsó tagozaton és az 5. évfolyamon tanuló gyermekeinknek november 21-én küldjük a negyedévi tanulmányi értesítőt.

- November 24-25.-én tartjuk az őszi fogadóórákat, külön kiírás szerint. A portán elhelyezett füzetben kérjük rögzítsék bejelentkezésüket kollégáinknál. Köszönjük!

Alapítványi befizetések augusztus hónapra:

1.a : 4 000 Ft – 1.b : 2 000 Ft – 2.a : 15 500 Ft – 2.b : 5 000 Ft – 3.a : 10 500 Ft – 3.b : 8 600 Ft – 3.c : 0 Ft – 4.a : 1 000 Ft – 4.b : 1 500 Ft – 5.a : 9 500 Ft – 5.b : 5 500 Ft – 6.a : 7 000 Ft – 6.b : 1 500 Ft – 7.a : 1 000 Ft – 7.b : 8 000 Ft – 8.a : 39 575 Ft – 8.c : 2 000 Ft

Egyéb befizetés: 54 000 Ft

Irodai persely: 5 900 Ft

Összesen: 182 075 Ft

Alapítványi befizetések szeptember hónapra:

1.a : 2 000 Ft – 1.b : 3 500 Ft – 2.a : 2 500 Ft – 2.b : 12 500 Ft – 3.a : 14 500 Ft – 3.b : 15 500 Ft – 3.c : 2 500 Ft – 4.a : 1 000 Ft – 4.b : 8 000 Ft – 5.a : 18 000 Ft – 5.b : 3 500 Ft – 6.a : 3 000 Ft – 6.b : 103 000 Ft – 7.a : 0 Ft – 7.b : 9 000 Ft – 8.a : 0 Ft – 8.c : 2 000 Ft

Egyéb befizetés: 50 000 Ft

Irodai persely: 4 100 Ft

Összesen: 254 600 Ft

 

További szép őszi napokat kíván

Az iskola vezetése