---

Mária, Mária,  mennyei szép virág
kit áldva magasztal széles e nagy világ

(népének)

Tisztelt Szülők!

Iskolánk tavaszi hírmondójával köszöntjük Önöket!

Az Államkincstár állásfoglalása alapján a hiányzónak beírt gyermek után nem vehető igénybe a normatív ebédtámogatás. A le nem mondott ebédek összegéig az ellenőrzött fenntartókat eddig többnyire visszatérítésre kötelezték. Nagyon fontos tehát, hogy segítségünkre legyenek, a hiányzó tanulók ebédlemondásával kapcsolatban. Aznapi lemondást továbbra sem tesz lehetővé egyetlen ebédrendelési rendszer, ez továbbra is veszteség marad az intézmények számára. A másnapi ebédlemondásoknál viszont kérjük, hogy segítsenek: minden le nem mondott ebéd után járó normatív támogatást vissza kell fizetnünk.

Visszatekintő:

Szülői Akadémia

Iskolánkban előadás-sorozatot szerveztünk, aktuális, gyermekinket érintő, rájuk veszélyt jelentő témákban. Februárban az internetes megfélemlítésről, zaklatásról tartott előadást Kovács Márk tanárúr. Márciusban a mentális bántalmazás volta téma, melyet Vigh Noémi iskolánk pszichológusa tárt fel a hallgatóságnak. A tanév utolsó előadása 2016. 05.02-án hétfőn volt, amikor Szücsi Gábor hadnagy, valamint Pápai Hajnal mentálhigiéniai szakember tartott drog prevenciós előadást. A szülőkön kívül sok 7-8. évfolyamos tanuló is eljött.

Beiskolázás

Február 6-án, szombaton, a hagyományos iskolakóstoló családi-programmal  kezdtük meg leendő elsőseinkkel való ismerkedést. Az ezt követő négy hétfőn előkészítő foglalkozásokat szerveztünk számukra ahol, a két leendő elsős tanító néni, Zsilinszky Enikő (1.a) és Zsólyami Judit (1.b) irányításával, több tanító néni segítségével játszottunk „iskolásat” a gyerekekkel. Leendő első osztályosaink szüleinek 2016. 06. 03.áán tartjuk az első szülői értekezletet, segítve ezzel az őszi kezdésre való felkészülést.

Továbbtanulás

Leendő elsőseink megérkezésével szinte egyidőben zajlik minden évben nyolcadikosaink továbbtanulásának aktív szakasza. A központi írásbeli vizsga megírása, ennek eredménye és a továbbtanulási tervek tekintetében a továbbtanulási lapok kitöltése, postázása, a szóbeli felvételi vizsgákra való felkészülés, és azok teljesítése. Izgalmas, sok várakozással, reménnyel, imádkozással teli időszak ez, melyen nyolcadikosaink szerencsésen túl jutottak. A napokban folyamatosan érkeznek a gimnáziumokból az értesítők, ki hol folytatja tanulmányait. Köszönjük az értük mondott imákat, gratulálunk tanulóinknak!

A NAPOKBAN MÉG VAN LEHETŐSÉG PÓTHELYEKRE JELENTKEZNI, SOK LEVELET KAPUNK ÜRES HELYEKRŐL!!!

Szakmai nap:

2016. 03. 30-án, a tavaszi szünet utáni első napon hagyomány teremtő céllal szakmai napot szerveztünk tantestületünk számára. A nap tematikája az iskolában megjelenő mentális bántalmazás volt. Témaválasztásunk aktualitását mutatja, hogy tavasszal, több alkalommal is szerveztek katolikus és állami szervezetek a  témában pedagógusoknak szakmai napokat.

Az elsősökkel Mezei Csilla tanárnő a rút kiskacsa történetét használta fel, a nyolcadikosokkal Egyházi Bernadett az irodalom órán tanult, Légy jó mindhalálig c. regény etikai kérdéseit elemezgették. Az órák után Vigh Noémi iskolánk pszichológusa tartott előadást arról, hogy az iskolában milyen jelei vannak, mit tehet a pedagógus, az osztályfőnök, milyen jeleket kell észrevenni, hogyan lehet segíteni. A legfontosabb, hogy szoros együttműködés szükséges a családok és az iskola között, mert a problémák, a gyerekekben zajló konfliktusok ”nem állnak meg a küszöbön”, bennük munkálkodnak, a látott minták befolyásolják, meghatározzák tetteiket.

Versenyek a Nériben

Ebben a tanévben több kerületi versenynek is otthont adott iskolánk.

A már hagyományosnak tekinthető alsós versmondó verseny 2016. 04.13-án került megrendezésre. A jó hangulatú verseny szervezéssel járó feladatait Ivony Anna tanárnő fogta össze.

A kerületi ének-munkaközösségvezető tartós távolléte miatt iskolánk kapta a felkérést, hogy az alsós- és felsős kerületi népdalversenyek megrendezését vállaljuk el. A felsősöké még februárban volt, az alsósoké (ami a harmadik-negyedik évfolyam versenyét jelenti) március 9.-én zajlott. A nagyszámú versenyző műsorait háromtagú zsűri értékelte. A verseny lebonyolításban nagy segítséget nyújtottak a hetedikes tanulók - köszönet munkájukért!

KPSZTI bemutató órák

Nagy büszkeség számunkra, hogy a KPSZTI rendszeresen felkéri iskolánkat országos bemutatóórák megtartására. Az első félévben matematika órákra érkeztek az ország minden pontjáról kollégák (akkor Kánnainé Ivony anna, és Zsivkovné Cravero Ágnes kolléganőink tartottak órákat), a második félévben környezetismereti órák megtartására kértek fel. Április 26-án Barthos Gáborné, Ági néni a másodikosokkal, Szám Kati néni a negyedikesekkel tartotta meg óráit. A felkérés arra is szólt, hogy az órákat színesítse az IKT (infokommunikációs) eszközök használata. A nagyszerűen sikerült órákat kollégáim tovább bővítették idegennyelvi kompetenciákkal, így sok elismerő véleményt kaptak a megjelent kollégáktól és a KPSZTI tantárgy-gondozóitól. Kollégáink munkáját köszönjük, az elismerésekhez gratulálunk!

Krakkóból érkezett vendégeink

2015. júniusában jártunk énekkarosainkkal Krakkóban. Elszállásolásunkról a környéken lévő Sucha városának iskolája, az iskola vezetése, tanárai, és családjaik gondoskodtak. Akkori vendéglátóink most látogattak el hozzánk, 2016. április 28-30. között. Változatos programokkal készültünk számukra, megmutattuk Budapest nevezetességit (Hősök tere, Vajdahunyad-vára, Városliget, Citadella, Parlament, Szent István Bazilika, Mátyás Templom, Budai-Vár, hajókázás a Dunán, Margit-sziget). Megérkezésükkor első utunk templomunkba vezetett, csodálattal néztük a Szent Jadviga (magyarul: Árpádházi Szent Hedvig, magyar királylány) iskolából érkező tanulók templomhoz méltó, alázatos viselkedését.

A Sucha-ból érkezett gyerekek, és a Néris énekkarosok, csengősök  április 28.-á, csütörtök este műsorral kedveskedtek egymásnak.  A jó hangulatú közös esten csengő-muzsika, tánc, ének, néptánc került bemutatásra, amit fergeteges néptánccal zártunk. A közreműködésért köszönet Mezei Csilla néninek, Bennő Kati néninek, a dalos, táncos, és csengős gyerekeknek. A lengyel iskola tolmácsolta meghívását, így a jövőben várhatóan még ellátogatunk Sucha-ba.

 Büszkeségeink:

Kerületi Matematika Verseny

6. évf.  Arany             Mudrák Bence Felkészítő tanár: Kovács Marika

6. évf.  5. hely            Baczó Boglárka  Felkészítő tanár: Kovács Marika

5. évf. Bronz              Szalay Botond    Felkészítő tanár: Záborszky Ildikó

 

Kerületi Népdaléneklési Verseny

3. évf. Bronz                 Weeber Éva   Felkészítő tanár: Budaházy Ágnes                   

3. évf.  Ezüst                Varga Levente    Felkészítő tanár: Egyházi Katalin

4. évf. Kiemelt Arany     Vámos Kincső Felkészítő tanárok: Király Györgyi, Eszes Tünde

4. évf. Kiemelt Arany    Kassai Rita  Felkészítő tanárok: Király Györgyi, Erdei  Ági

4. évf. Ezüst                 Kocsi Tünde   Felkészítő tanárok: Király Györgyi, Zsólyami Judit

4. évf. Kiemelt Arany     Mészáros Nóra, Rózsás Anita   Felkészítő tanár: Király Györgyi

4. évf. Kiemelt Arany     Csicsergő Népdakör   Felkészítő tanár: Király Györgyi

 

 

Kerületi Vers és Prózamondó Verseny

6. évf. Bronz                Bánszki Viktor  Felkészítő tanár: Hutka Andrea

8. évf. Ezüst               Némedi Kincső Felkészítő tanár: Egyházi Bernadett

8. évf. Ezüst               Sárközi Máté Felkészítő tanár: Egyházi Bernadett

 

Kerületi Német Nyelvi Verseny

5. évf. Arany              Szigeti Botond Felkészítő tanár: Szám Katalin

5. évf. 7. hely             Szalay Botond  Felkészítő tanár: Szám Katalin

6. évf. Arany              Csík Borbála   Felkészítő tanár: Szám Katalin

6. évf.  5. hely            Nándori Emma Felkészítő tanár: Szám Katalin

 

Budapesti Technikaverseny (országos döntőbe jutottak!)                         

Ezüst               Eölyűs Noel, Szabó Tamás Sokvári Olivér Felkészítő tanár: Fejes Ferenc

           

Elsősegélynyújtó verseny Kelet-Pest döntő (Vöröskereszt Országos döntőbe jutottak)

Arany              Szabó Borbála, Takács Lilla Cseh Norbert, Vajda Kincső,

                      Vágvölgyi Emese Felkészítő védőnő: Mester Edina

 

Országos Diákolimpia Értékszámos egyéni (profi) Sakk Döntő                                   

Bronz              Karácsonyi Luca  Felkészítő: Nógrádi Vilmos

 

Országos Diákolimpia  Értékszámos  FELSŐS FIÚ CSAPAT   Sakk Döntő

Bronz              Karácsonyi Kata, Kovács Réka Karácsonyi Luca, Kovács Gábor

                       Karácsonyi Gellért     Felkészítő: Nógrádi Vilmos

 

Tornaszövetség Csivit vetélkedője  

5-6. évf.  Bronz  Budapesti döntőbe jutottak!         

Horváth Botond, Kristóf Kamilla, Kovács Júlia, Medvig Vendel, Békési Zsófia, Bóna Bernadett, Bóna Zsuzsanna, Gábor Luca, Fogd Bernadett, Kőrösmezei Anna, Szabó Petra, Bükkerdő Lilla Kulcsár Dominik, Farkas Csenge, Kocsis Eszter Lambrecht Alexandra, Kiss Dávid, Gózon Laura  Felkészítő tanár: Garay Karin

           

3-4. évf.  Bronz  Budapesti döntőbe jutottak!

Bánházi Boglárka, Osváth Borka, Bárdos Tamás, Nyulasi Emma, Molnár Zsófia, Kocsis Tünde, Weeber Éva, Nyulas Csenge, Csörgő Júlia, Molnár Kinga, Kossuth Mária, Laczó Nikolett, Szabó Fanni, Szentmariay Csenge, Pálfi Réka, Szabó Flóra, Kulcsár Laura, Kőrösmezei Csilla           Felkészítő tanár: Garay Karin

 

1-2. évf.  Bronz  Budapesti döntőbe jutottak!

Mihalik Diána, Lovász Panna, Fehér Zsófia, Kenderesi Petra, Fülöp Gréta, Szarvasi Kincső, Molnár Nóra, Szabó Orsolya, Bácskay Kincső, Hock Izabella, Bíró Levente, Ciobanu Gabriella, Schüsztler Gyöngyi, Szabó Laura, Balla Gréta,

Görbe Máté, Szigeti Franciska, Bóna Virág  Felkészítő tanár: Garay Karin

 

Kerületi Szövegértési Verseny

3. évf.   Ezüst Csík Barnabás  Felkészítő tanár: Budaházy Ági

 

Rácz Aladár Fesztivál, Népzenei produkció                    

Kiemelt Nívódíj          Nándori Hanna, Varga Laura, Némedi Boldizsár, Szűcs Ádám Gelencsér Bálint            Felkészítő: Bennő Katalin

 

 

Kerületi Angol Csapatverseny

5-6. évf.   4. hely        Pethő Zsófia, Lukács Bálint, Baczó Boglárka, Kiss Gréta

Felkészítő tanárok: O. Naszvagyi Rita, McNeilly Natália

 

 Előretekintő:

 2016. 05.04. szerda 18.00  Iskolánk tavaszi hangversenye a Szent Mihály templomban 

2016. 05.06. péntek 7.20 Első pénteki mise az iskola kápolnájában

2016. 05.07. szombat 10.30 Esztergom Mindszenty zarándoklat (hagyományosan várják az iskolákat, családokat)

2016. 05.08. vasárnap 8.00 Második vasárnap, iskolamise

 

2016. 05.10-11. kedd-szerda: EBÉDBEFIZETÉS

 

2016. 05.16. PÜNKÖSD HÉTFŐ Karizmák Ünnepe (Máriaremete Kegytemplom kertje) Egyházmegyénk szervezeteinek, plébániáinak, lelkiségi csoportjainak, ifjúsági, missziós szervezeteinek, iskoláinak legnagyobb közös összejövetele. Családi programok színesítik az együttlétet. Minden esztendőben néhányan eljutnak a Néris sátorig (fizikai kísérletek, nemezelés, társasjáték stb.), de reméljük, idén sokkal többen tudnak eleget tenni a meghívásnak.

2016. 05. 17-21. között Néri-hét

-tematikus hetünk programjai között szerepel kiállítás megnyitó (az olimpia évében sportos tematikával), bábszínház alsósainknak,

III. egyházmegyei hittanverseny (eddig 8 iskola, 35 csapat, 160 versenyző jelentkezett!) nyolcadikosaink keringője, pénteken családi-néri-délután, végül szombaton szülői bál. A részeletes programot kifüggesztjük a portán.

 

2016. 06. 15. -utolsó tanítási nap,

                   -17.00 órakor ballagás

2016. 06. 17.

                    -bizonyítványosztás

 

Őszre tervezett program énekkarosoknak, csengősöknek:

A RÁZENE (Rákosmenti Zenebarátok Egyesülete) szervezésében meghívást kaptunk a Zakopanéban (Lengyelország) működő zeneiskola által szervezett fesztiválon való közreműködésre. Az utazás részleteit tartalmazó tájékoztatót a gyerekek már hazavitték szüleiknek, a szervezési feladatok elkezdődtek.

 

Alapítványi befizetések:

Alapítványba befizetések (2016.03.01. - 2016.03.31.)

 Osztály    Összeg  

1/a 5 000

1/b 36 400

2/a 10 000

2/b 1 700

3/a 8500

3/b 15 500

4/a 5 000

4/b 17 600

4/c 8 500

5/a 2 000

5/b 14 500

6/a 8 100

6/b 1 500

7/a 15 700

8/a 0

8/b 14 000

 

Ebédre

14 000

Befizetés

18 000

Irodai persely

12 480

 

---