péntek, március 29Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Ökoiskola Hírlevél 446.

 

 

From: Magyarországi Ökoiskolák Hálózata [mailto:saly.erika@ofi.hu]
Sent: Wednesday, April 5, 2017 3:00 PM
To: Tyukász Tamás <igazgato@neriiskola.hu&gt;
Subject: Ökoiskola Hírlevél 446.

 

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

A Magyarországi Ökoiskola Hálózat Hírlevele
2017.04.05.

Az Ökoiskola Hálózat 446. hírlevele

  1. Az OFI ökoiskola híre
  2. Az ÖMKi Rajzpályázatának eredménye
  3. „Fenntarthatóság – Kezedbe helyezem a jövőt!” c. konferencia Győrben
  4. Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban
  5. Madárfotós verseny

1. Az OFI ökoiskola híre

A 2017-es Ökoiskola és Örökös Ökoiskola pályázat hamarosan kiírásra kerül. Kérjük, figyeljék az EKE-OFI honlapját!

Változások!

  • Egyetlen pályázat beadási határidő lesz az idei évben.
  • A megpályázott Címek – az előző évektől eltérően – nem naptári évre fognak szólni, hanem tanévre.
  • A 2017-es évben nyertes pályázatot beadó intézmények a 2017/18-as tanévtől 3 tanéven át lesznek jogosultak az elnyert Cím viselésére.
  • Azoknak az intézményeknek, amelyeknek 2017. dec. 31-ig érvényes az Ökoiskola címük, 2018 tavaszán kell ismét pályázniuk (ez esetben a 2017/2018-as tanév második félévére is érvényesnek tekintjük legutóbb elnyert Címüket).

2. Az ÖMKi Rajzpályázatának eredménye

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által, tavaly év végén meghirdetett rajzpályázatra háromszáznál is több pályamű érkezett. A 7-10 éves korosztály jóval nagyobb számban képviseltette magát, mint a 7-10 évesek, ám mind az óvodásoktól, mind a kisiskolásoktól sok szép rajzot, festményt kaptunk, az ország – számunkra is meglepően – sok pontjáról.

Február 2-i, Gödöllőn megrendezett, Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton?” című konferenciánkon minden munkát kiállítottunk és megkértük a több mint ötszáz résztvevőt, hogy adja le szavazatát mindkét korosztályban egy-egy rajzra, amelyik a legkedvesebb számára. Látva a gyerekek, szüleik és tanítóik lelkesedését, a szavazatok összesítése után az ÖMKi csapata úgy döntött, hogy – a meghirdetéssel ellentétben – nem csak az első helyezetteket, hanem a második és harmadik legtöbb szavazatot kapott rajzok alkotóit is díjazza.

Az első helyezést elért gyermekek a Fővárosi Állatkertbe szóló családi belépőjegyet, mellé Parádi Orsolya: Pandala az állatkertben című foglalkoztatókönyvét kapták, az „ezüstérmeseket” ugyanezen állatkerti kifestővel, míg a harmadik helyezetteket Miksné Mátyási Eszter: Magyar virágok kifestőkönyvével jutalmaztuk. Ezeken felül természetesen minden kisgyermek díját egyedi, névre szóló oklevéllel egészítettük ki.

Eredeti jutalmazási terveinket az is megváltoztatta, hogy a Péceli Integrált Oktatási Központ Általános Iskola tagintézményének alsó tagozatosai közül kimagaslóan sokan pályáztak. Példás szorgalmukat értékelendő, az intézménynek is eljuttattunk egy oklevelet, hiszen a kis nebulók méltán érdemelték ki „a leglelkesebb kisiskolások” elismerő címet.

Díjazottjaink a két (a 3-6, illetve a 7-10 éves) korosztályban:

  • 1. helyezés: Szűcs Rozina (Ecséd, 6 éves) és Kapocsi Dávid (Szomolya, 4. osztályos)
  • 2. helyezés: Gillich Bori (Kiskunhalas, 6 éves), Szabó Fruzsina (Pécel, 4. osztályos)
  • 3. helyezés (megosztva): Algács Árpád (Budapest, óvodás), Kővágó Örs (Baja, óvodás), Balogh Bori (Budapest, 4 éves), Domokos Délia (Berettyóújfalu, 5 éves), valamint Pálfi Johanna (Berettyóújfalu, 2. osztályos) és Bencsik Márton (Tard, 4. osztályos)

A beküldött rajzokat – ahogyan azt a meghirdetéskor jeleztük –, elektronikus és nyomtatott kiadványainkban szeretnénk felhasználni, így a kicsik szép rajzai még biztosan visszaköszönnek majd brosúráinkban, honlapunkon.

Bízunk benne, hogy kis pályázóink elkötelezettek maradnak a fenntartható élelmiszertermelés mellett. Ezúton is köszönjük az ovisoknak és kisiskolásoknak a szorgalmat, odafigyelést, lelkesedést, a rengeteg szép művet, szüleiknek és nevelőiknek a segítő támogatást és szeretettel gratulálunk díjazottjainknak!

Az ÖMKi csapata

 

3. „Fenntarthatóság – Kezedbe helyezem a jövőt!” c. konferencia Győrben

A Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola által szervezett Környezetvédelmi Konferencia időpontja 2017. április 12. (csütörtök) 8:30. (Győr, Vajda u. 25.)

Program:

830 Megnyitó: Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő
Köszöntő: Blazovicsné Varga Marianna, Győri Tankerületi Központ igazgatója
Műsor: Szerepelnek a Móricz iskola 4. b osztályos tanulói

850 Rajzverseny, díjátadás

900 Környezetvédelmi csapatverseny

Előadások:

900 Földünk jövője biológus szemmel (dr.Szabó Péter, dékán, SZI E, Apáczai Csere János Kar)

925 Addig nyújtózkodj, amíg a légköröd ér! (Pércsy Kornélia tanító, amatőr csillagász, Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló)

950 Lakossági szelektív hulladékgyűjtés és kezelés a gyakorlatban (Hancz Attila, szolgáltatási vezető, Kisalföld Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.)

1015 Szünet

1030 A méh-és darázsvédelem oktatási lehetőségei (Lampert Bálint, tanársegéd, SZIE, Apácai Csere János Kar)

1050 Hatékonyság, termelékenység, fenntarthatóság a mezőgazdaságban (Vadas Zoltán, igazgatóhelyettes, Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola)

1110 A környezeti nevelés lehetőségei a táborokban (Fátrainé Csanaki Éva, intézményvezető-helyettes, Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola)

Zöld iskola – kék túra (Biricskai Gyöngyvér, tanító, Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola)

1145 Szünet, ebéd

1215 Szekciók – bemutató órák

1. Fenntartható fogyasztás (5. o.), Németh Zsófia, tanító

2. ÖKO-lábnyom számítás (6. o.), Luka Vilmos, tanár

Kérjük, részvételi szándékát 2017. 04. 07-ig jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén: titkarsag.moticz@gmail.com vagy 20/475-4814 vagy 96/518-383.

 

4. Hazai és külföldi modellek a projektoktatásban

Az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar HAZAI ÉS KÜLFÖLDI MODELLEK A PROJEKTOKTATÁSBAN címmel 2017. május 23-án (kedden) Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervez.

Cél: a hazai és a határon túl megvalósított sikeres projektoktatás tapasztalatainak bemutatása, valamint az oktatók, kutatók e téren elért tudományos eredményeinek megosztása.

A konferencián résztvevő pedagógusoknak (óvodapedagógusok, tanítók, tanárok) a 277/1997. (XII.22.) Korm. rendelet értelmében tanúsítványt kapnak, amely 9 órával beleszámít a továbbképzések teljesítésébe.

Jelentkezés az alábbi címen:
http://konferencia.rkk.uni-obuda.hu/projektkonferencia_2017/

A konferencia helyszíne: Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Doberdó u. 6. Schmalz terem

A konferencia regisztrációs díja: 8.000 Ft. (2017.04.20-ig történő átutalás esetén a kedvezményes részvételi díj 6.000 Ft.)

 

5. Madárfotós verseny

A mYnest a tavasz beköszöntével új madárfotós versenyt indított el 4 kategóriában, melyben 40 értékes díj vár átadásra.

Részletek:
https://www.mynest.hu/2017/03/15/tavaszi-mynest-jatek/
https://www.facebook.com/mynestbird/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

_________________________

 

Kérjük, a megjelenésre küldött híreket a továbbiakban doc vagy docx formátumban küldjék! Köszönjük.

A hírlevélben megjelent hírekkel kapcsolatos véleményeket, észrevételeket várjuk a varga.attila@ofi.hu„>varga.attila@ofi.hu, vagy a saly.erika@ofi.hu„>saly.erika@ofi.hu címre.

 

Impresszum

Magyarországi Ökoiskolák Hálózata
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
1143 Budapest, Szobránc utca 6-8.
tel: 1/2357249
fax: 1/2357242
email: varga.attila@ofi.hu

Ön hírlevelünk számát kapta. Az Ökoiskola hírlevél címlistájára feliratkozni, onnan leiratkozni a http://regi.ofi.hu/okoiskola/hirlevel oldalon tud.

Kiadja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 3723 példányban.
1143 Budapest, Szobránc utca 6-8.