vasárnap, május 26Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Pályázat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

A Néri Szent Fülöp Katolikus Iskoláért Alapítvány pályázatot nyert az iskola diákjainak a táboroztatására. A pályázati lehetőségnek köszönhetően 952.000 Ft-tal tudta az alapítvány támogatni iskolánk három kirándulását. Köszönet az alapítványnak, köszönet a Nemzeti Együttműködési Alapnak.

Pályázat címe: Néri Alapítvány működési költségeinek és a környezeti nevelést támogató szakmai programjainak támogatása

Megvalósítás futamideje: 2023. 04.01 – 2024. 03.31.

Pályázati program:

A pályázati forrásból egyrészről támogatásra került az alapítvány működéséhez szükséges könyvelői díj egy része összesen 120.000 Ft összegben.

A pályázati költségvetés másik részét pedig három osztálykirándulás támogatására használtuk fel. Az első kirándulás 2023. április 24-28 között valósulhatott meg Erdélyben. A 23 diák és 3 kísérő tanár részvételével megszervezett programban egy csíkmadarasi szálláshelyről indulva csillagtúrákat tett a csoport, mely keretében még Gyimesbükk településig is eljutott a csoport. A kirándulás alatt Bánffyhunyad, Kőrösfő, Parajd, Korond, Farkaslaka, Szejkefürdő, Székelyderzs, Gyimesbükk, Csíksomlyó, Csíkrákos, Fejéregyház, Segesvár, Vajdahunyad és Makó települések történelmi emlékhelyeit látogatták meg a tanulók.

A második kirándulás 2023. május 31. és június 2. között két osztály részvételével valósult meg Nagybörzsönyben. A táborban 49 tanuló vett részt. Az első napon a szállás elfoglalása és a tábor felderítése után a Lekvárlak, és a Vízimalom megismerése került sorra. A második napon a csoport ellátogatott a Tájházba, a Bányásztemplomba majd a Szent István templomot csodálhatták meg a gyerekek, a délután pedig egy akadályversenyen mérhették össze ügyességüket és tudásukat. A harmadik napon sikerült kisvonattal is utazniuk Nagyirtás-pusztáig, majd onnan gyalogtúra következett vissza a gyönyörű Börzsönyben a szállásig, ahonnan az ebéd után már indulni kellett hazafelé.

A harmadik kirándulás pedig 2023. június 12-14 között Balatonszemesen valósult meg egy tanulmányi kirándulás keretében (33 fő). Ezen időszak alatt megtekintettük a Latinovits Zoltán emlékházat, alkalmuk volt a gyerekeknek paintballozni, majd a városban városi kisvasutaztunk, ami körbe vezetett bennünket Balatonszemes nevezetességein. A program lehetőséget adott arra is, hogy a tanulók strandolással hűsítették magukat a nyári forróságban a Balaton partján. Külön busszal megtekintettük Salföld látnivalóit, Pálos kolostor romjait sétakocsikázással és ősi magyar állatfajtákkal ismerkedtek meg a gyerekek. Ellátogattunk Tihanyba, ahol az apátságot tekintettük meg, majd a Levendulás kiállítás központba látogattunk el. Balatonfüreden városi sétával megismertük a Tagore sétányt. A balatonfüredi mólóról induló sétahajózás közben ismerkedtek meg a gyerekek a Balaton élővilágával, halairól beszélgettünk, és a híres Tihanyi visszhang, ami már nincs a környezet megváltozása miatt.

A pályázat keretében kiemelt cél volt a közösségépítés. A kollégák beszámolói alapján elmondható, hogy a kiutazó gyerekközösségek megerősödött baráti kapcsolatokkal jöttek haza. A közösségépítés egy iskolai közegben mindig kiemelt prioritást kap, a legjobb eszközt erre a kirándulások biztosítják. A nevelési célok mellett az oktatási feladatok kiegészítése is fontos szempont volt. A kirándulások alkalmával művészettörténeti, történelmi, irodalmi vonatkozások kiemelésével az iskolapadban hallott, tanult információk elevenedhettek meg, ezzel is hozzájárulva a tananyag elmélyítéséhez. Az esti, napközbeni hitéleti alkalmak viszont lehetőséget adtak a csoportnak a hálaadásra, egymásért és a közösségért való imádkozásra, elcsendesedésre. Bízunk benne, hogy a gyerekek sok élménnyel mentek haza.