vasárnap, május 26Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

OSZK hírlevél – Meghosszabbított Arany János-kiállítás – Kisfilmpályázat iskolásoknak – Orientalisták az OSZK-ban – KönyvTÁRlat: Játékos évad – Térképtári kalandok felfedezőknek

 

 

From: oszk.hu [mailto:honlap@oszk.hu]
Sent: Monday, October 30, 2017 4:15 PM
To: Tyukász Tamás <igazgato@neriiskola.hu&gt;
Subject: [OSZK hírlevél] Meghosszabbított Arany János-kiállítás – Kisfilmpályázat iskolásoknak – Orientalisták az OSZK-ban – KönyvTÁRlat: Játékos évad – Térképtári kalandok felfedezőknek

 

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

Kedves Barátunk!
2017. október 30.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.„Más csak levelenként kapja a borostyánt…” – Kincsek, kultusz, hatástörténet

Kiállítás
Meghosszabbítva 2017. december 20-ig!
V. emeleti Nemzeti Ereklyetér és a Kézirattár Manuscriptorium kiállítótere

Az Arany János-emlékév 2017 keretében „Más csak levelenként kapja a borostyánt…” – Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel rendezett Arany János-kiállításunk kézirattárunk páratlan kincseit mutatja be, köztük a Toldi-trilógia kézirategyüttesét, vagy a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála című művek autográfjait.
A látogatók bepillantást nyerhetnek a költő akadémiai munkájába, a Petőfivel való levelezésébe, megtekinthetik – a szintén a nemzeti könyvtárban őrzött – híres Petőfi-rajzokat Arany Jánosról, illetve a Csonka-toronyról.
A kiállítás része napjaink Arany-kultusza is, melynek egyik szép megnyilvánulása közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója, melyet az ünnepi év alkalmából a nemzeti könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el a kiállítás számára.
A kiállítás idején minden csütörtökön és szombaton 16 órakor ingyenes tárlatvezetést tartunk érdeklődő látogatóink részére. Ezekre az alkalmakra bejelentkezés szükséges, legkésőbb egy héttel a látogatás előtt, a csoportvezetes@oszk.hu címen. Szakmai vezetést tíz főtől tudunk biztosítani. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén a fent jelzett e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt. Szeretettel várjuk látogatóinkat!
Éves olvasójeggyel rendelkező látogatóinknak a belépés ingyenes.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Kisfilmpályázat iskolásoknak

Pályázatot hirdetünk felső tagozatos általános iskolás osztályok számára az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából. A filmpályázat célja az iskolai könyvtárak megismerése és megismertetése diákszemmel. Ily módon kiemelendő egy, a közösség (iskola, város, osztály) számára valamely okból értékes kötet bemutatása, mely az iskolai könyvtár gyűjteményében is megtalálható. Olyan ötletes megoldásokat várunk, melyek az osztály tagjainak szerves együttműködésén alapulnak. A pályaművek közül az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a három legkiválóbb alkotást díjazza.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Orientalisták az OSZK-ban

Előadás
2017. november 8., szerda, 17 óra
VI. emeleti Díszterem

A keresztesek nyomába eredünk, misztikus koránmagyarázatok után kutatunk és az iszlám etika kérdésköreit boncolgatjuk az OSZK őszi kultúrtörténeti előadássorozatán. A Kelet-kutatás legfrissebb eredményeiről számolnak be a téma kutatói az orientalizmus korszerű ismereteit bemutatva. Az előadások és beszélgetések a szakma, valamint a nagyközönség számára is érdekfeszítő információkat nyújtanak a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről. Novemberi vendégünk Major Balázs arabista, régész-történész, aki A keresztesek nyomában címmel tart előadást.

A belépés INGYENES!

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.KönyvTÁRlat – Játékos évad

Irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat
2017. november 9., csütörtök, 17 óra
VI. emeleti Díszterem

A játék – a nyelvben, a mesében, a zenében, a színházban, a sportban, az irodalomban és a televíziós kvízekben – az idei témája az OSZK kultúrtörténeti rendezvénysorozatának, a KönyvTÁRlatnak. Az egyes alkalmak során arra a kérdésre keresik a választ az előadók, hogy hogyan jelenik meg a játék az adott tudományterületen vagy művészeti ágban. A havonta jelentkező sorozat vendégei: Nádasdy Ádám, Rudolf Péter, Berecz András, Lackfi János, Vitray Tamás és Ókovács Szilveszter.
Az évad második, Fordítás és ferdítés című novemberi rendezvényén Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító az Arany János-emlékévhez kapcsolódva Arany Shakespeare-fordításairól, elsősorban az 1864-es Szentivánéji álom átültetéséről ad elő. Nádasdy úgy vizsgálja Arany fordítói eljárását tartalmi és formai szempontból, hogy maga is újrafordította a darabot. Az előadást a Teatro Társulat Mind-mind Arany, ami… című verses estje követi, mely Arany életútját mutatja be fontos költemények megidézésével.

A belépés INGYENES!

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.Térképtári kalandok felfedezőknek

Múzeumpedagógiai foglalkozás
2017. november, előzetes bejelentkezés alapján. csoportvezetes@oszk.hu

A világ Kolumbusz szemével című foglalkozásunkon különleges térképeket fedezünk fel nemcsak földrajzi, hanem történelmi dokumentumként is. A térképek tanulmányozásán keresztül ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket, melyek a tudományra és a tudásra tett hatásukkal gyökeresen átalakították Európát és a világot. Saját térkép készítésével azt is elsajátíthatjuk, miként készült el hajdanában egy térkép, és hogyan kell használni azt.
Térképezd fel a városod! elnevezésű alkalmunkon több évre visszamenőleg felkutathatjuk, hogy milyenek voltak korábban kedvenc helyeink, iskolánk mikor jelent meg először a térképeken, vagy milyen elnevezései voltak az utcánknak, mielőtt odaköltöztünk. A programon tanulmányozhatjuk városunk fejlődését régi térképeken, akár a térképezés kezdeteitől napjainkig. Kiderül az is, milyen módszereket használtak a térképkészítés során elődeink.

További részletek

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.

A képet a feladó eltávolította.