vasárnap, május 26Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

Határtalan 2019

Az idei tavasszal (2019) is elindult a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolából a 7. évfolyam a Határtalanul program keretében. Az eddigi évekkel ellentétben most nem Erdély volt az úti célunk, hanem a Felvidék. Nagy magyar költők és írók útját jártuk be.

Szklabonyán a Mikszáth-házban megismerkedtünk érdekesebbnél érdekesebb népi játékokkal; Alsósztregován Madáchtól tudtuk meg, hogy az „ember égbe vágyó lelke” visz minket előre; a Kékkői várban ötleteket lophattunk arra, hogy mire is használhatók az eldobott Barbie-babák; Késmárkon sokan szégyenkalitkába kerültünk, s a várban megismerhettük azt a magyar orvost, aki először készített röntgenfelvételt az emberi kézről; Ólublón sakkfigurák voltunk; Lőcsén a fehér asszony bőrébe bújtunk, majd a Szent Jakab templom szárnyasoltáraiban gyönyörködtünk;, Rozsnyón a Kossuth-szobrot megkoszorúztuk; Rimaszombaton a reformkori szoborparkban elfogyasztottuk ebédünk.

Megtanultuk, hogy márciusban még igen sok hó van a Tátrában, de ezzel hógolyózni igen veszélyes, hogy a Szlovák paradicsomban ne lépjünk a szikla szélére. Megismerkedtünk a Felvidék növény- és állatvilágával, s a bányavárosokkal. Lelkesen válaszoltunk idegenvezetőnk, Áti bá kérdéseire, hogy a Kofola mindegyikünk torkán vidáman zubogjon le.

Cserkészvezetőnk jóvoltából több cserkészlakban jártunk, az egyik rókalyukból épp, hogy kitaláltunk. Kirándulásunk utolsó napján Feleden felejtettük szívünk egy részét, látva az ott élő magyar diákok nehéz életét.

Köszönjük minden támogatónak, hogy eljuthattunk ide, kívánjuk, hogy az ő lelküket is őrangyaluk az égbe vigye.

 

Egyházi Bernadett

A Néri iskola csoportja a felvidéki utazás alkalmával

Beszámoló _ ppt

A 7.b osztály beszámolója

Kisfilm az utazásról