hétfő, május 6Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola

„Ne Vásárolj Semmit!” nap

Minden év november utolsó péntekére esik a nemzetközi „Ne Vásárolj Semmit!” nap. A jeles nap tiltakozás a nyugati túlfogyasztás, a jólét, a vagyon egyenlőtlen elosztása, és a reklámnak a mindennapi életünkre gyakorolt hatása ellen. 1992-ben kezdeményezte a kanadai Ted Dave, aki így akart tiltakozni a reklámok szüntelen túlfogyasztásra való ösztönzése ellen.

A „Ne Vásárolj Semmit!” Napot azokban az országokban tartják, ahol a fogyasztói kultúra elhatalmasodott az embereken. Ha már te is érezted úgy, hogy ugyan nincs feltétlenül szükséged valamire, de mindenképp vennél magadnak valamit, ami új, akkor talán már téged is utolért a fogyasztói társadalom betegsége: a shoppingláz.

Mi, emberek olykor bele sem gondolunk, hogy mennyi felesleges és agyoncsomagolt terméket vásárolunk, arról nem is beszélve, hogy ezzel nemcsak pénztárcánkat terheljük, hanem környezetünket is. A rengeteg csomagolóanyag és a felesleges termékek megvásárlása ilyenkor év vége felé, a karácsonyi szezonban a legjellemzőbb.

A „Ne Vásárolj Semmit!” napot direkt a karácsonyi ünnepek elé időzítették, annak érdekében, hogy ráébresszék az embereket, nem attól lesz szép és meghitt az ünnep, ha minél több szükségtelen és haszontalan holmit megvásárolunk. Sokkal nagyobb örömöt okozhatunk szeretteinknek, ha saját kézzel készített ajándékokkal kedveskedünk nekik. Ezért próbáljuk inkább elkerülni a karácsonyi vásárlási lázat, szervezzünk közös programokat az ünnepekre és szánjunk több időt egymásra!

A „Ne Vásárolj Semmit!” Világnap 2004-ben indult el Magyarországon, a globális felmelegedés okozta problémák hatására, hogy az emberek így fogjanak össze a krónikus túlfogyasztás ellen, amely nem csupán pszichológiai, hanem környezeti gondokat is okoz.

2023. november 24.